Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyesterett avviste Tuckers anke

WASHINGTON (NTB): USAs høyesterett sa nei til å redde Karla Faye Tuckers liv, drøyt fire timer før hun skulle ledes til dødskammeret i Huntsville. 38-åringen tilbrakte de siste timene sammen med mann, far og søster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Texas har ikke henrettet en kvinne siden den amerikanske borgerkrigen. Derfor vakte forberedelsene til å ta livet av den vevre kvinnen på helt uvanlig oppmerksomhet i staten som i fjor sto for halvparten av alle henrettelser i USA.

Ikke livsvarig

Guvernør George Bush jr., sønn av eks-presidenten, gjorde det på forhånd klart at bare en positivt vedtak fra landets ni fremste dommere ville få ham til å utsette henrettelsen.

Etter at delstatens benådningskomite i går avviste Tuckers bønn om livsvarig fengsel med 16 stemmer mot to som avsto, var en 30 dagers utsettelse Bush' eneste alternativ til å la henrettelsen gå sin gang. Texas tar livet av mordere med gift.

Delstaten har i motsetning til mange andre ikke innført livsvarig fengsel uten adgang til løslatelse. Dermed ville Tucker alt i 2003 ha vært kvalifisert til å søke benådning, noe som trolig bidro til at alle anker ble forkastet.

Frelst i fengsel

Den tidligere prostituerte stoffmisbrukeren ble frelst i fengselet noen måneder etter at hun drepte Jerry Dean og Debora Thornton med en meterlang hakke i 1983. Det bestialske dobbeltdrapet og Karlas påstand om at det ga henne seksuell tilfredsstillelse hver gang hakka traff ofrene, gjorde det lett for juryen å anbefale dødsstraff.

Tucker og hennes tilhengere fremholdt at hun ikke burde benådes fordi hun var kvinne, men fordi hun var blitt en helt annen person enn den som drepte i Houston. Den høyrekristne lederen Pat Robertson gikk i politisk forbønn for henne.

Men benådningskomiteen var ikke overbevist av omvendelsen, og mente et tilbaketog bare ville friste andre til å påberope seg religion for å slippe lovens strengeste straff. Tilhengere av USAs strenge skille mellom kirke og stat har dessuten spurt om det bør være lettere å henrette ateister enn troende.

Prestekone

Tucker giftet seg for to år siden med fengselspresten Dana Brown. Hun tilbrakte ettermiddagen sammen med ham, sin far og sin søster. Tucker følte seg ifølge en fengselstalsmann svak etter to dager uten mat, men var rolig og hadde sovet noen timer natt til i dag.

Sist en kvinne ble henrettet i Texas var i 1863, da Chipita Rodriguez ble hengt for å ha drept en hestehandler. Bare en kvinne er henrettet i hele USA siden 1962.

SER DÅRLIG UT:</B> Nå er det kun statens guvernør George Bush jr. som kan stanse henrettelsen med en måneds utsettelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!