Kriminalitet

Høyesterett barberte LSD-straff

Høyesterett har dømt en 36 år gammel nordmann til 45 timers samfunnsstraff for å ha smuglet 125 brukerdoser med LSD.

REDUSERT STRAFF: Mannen ble først dømt til 120 timers samfunnsstraff for å ha smuglet 125 brukerdoser LSD. Lagmannsretten reduserte straffen til 75 timer til det hele endte opp med 45 timers samfunnsstraff i Høyesterett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REDUSERT STRAFF: Mannen ble først dømt til 120 timers samfunnsstraff for å ha smuglet 125 brukerdoser LSD. Lagmannsretten reduserte straffen til 75 timer til det hele endte opp med 45 timers samfunnsstraff i Høyesterett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da Fredrikstad tingrett behandlet straffesaken i 2016, ble den nå 36 år gamle mannen dømt til 120 timer. Straffen for å ha innført 125 brukerdoser med LSD er redusert fra 120 til 45 dagers fengsel, som skal gjennomføres som samfunnsstraff.

I februar i år senket Borgarting lagmannsrett straffen. Lagmannsretten mente en samfunnsstraff på 75 timer ville være en riktigere straff for å ha smuglet 125 brukerdosene til en samfunnsstraff.

Nå har Høyesterett nesten halvert straffen etter lagmannsrettens avgjørelse, og senket straffen til 45 timer samfunnsstraff for å ha innført 125 brukerdoser med LSD.

-Mindre farlig

Advokat John Christian Elden som forsvarte 36-åringen konstaterer at Høyesterett har foretatt en viktig justering ut fra moderne forskning.

Han viser blant annet til begrunnelsen Høyesterett har lagt til grunn. Hvor det blant annet vises en rapport fra dr. J. G. C. von Amsterdam, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu i Amsterdam, Nederland, hvor det konkluderes med at LSD bare er dødelig ved ekstremt høye doser.

- Høyesterett har slått fast at LSD ikke er et dødelig narkotikum, og at det er vesentlig mindre farlig enn tidligere antatt, sier advokat Elden.

- Usikker skadevirkning

- Landets øverste domstol legger til grunn at risikoen for å dø av en overdose med alkohol er 100 ganger høyere enn å dø av en overdose med LSD, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Advokat Elden er godt fornøyd med dommen i Høyesterett. Det er også påtalemyndigheten

- Denne dommen er til å leve med for påtalemyndigheten, sier statsadvokat Andreas Schei som prosederte saken i Høyesterett.

- LSD er et stoff som gir sterk rus, men det er usikkerhet knyttet til skadevirkningen ved bruk av LSD sammenlignet med andre rusmidler, sier Schei.

LSD-dommen i Høyesterett var enstemmig. Førstevoterende var Kristin Normann, og hun fikk medhold av dommerne Espen Bergh, Ingvald Falch, Arnfinn Bårdsen og Bård Tønder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer