Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke

Saken må dermed trolig opp i en helt ny runde i lagmannsretten.

TAPTE I HØYESTERETT: Eirik Jensen og John Christian Elden.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TAPTE I HØYESTERETT: Eirik Jensen og John Christian Elden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Høyesterett har i dag forkastet anken fra Eirik Jensens forsvarere.

Juryen i lagmannsretten frikjente den tidligere polititoppen for medvirkning til grov narkotikaforbrytelse, men dømte ham for grov korrupsjon. Fagdommerne i lagmannsretten svarte med å sette avgjørelsen til side. Avgjørelsen ble anket av forsvarerne, men i dag har Høyesteretts ankeutvalg forkastet anken.

Les hele kjennelsen her

Høyesteretts ankeutvalget kan ikke se at lagmannsretten har bygget på feil lovtolkning eller at det var saksbehandlingsfeil knyttet til avgjørelsen.

Forsvarer John Christian Elden merker seg samtidig en bemerkning fra ankeutvalget som kan gi Jensen et lite håp. Årsaken er at Høyesteretts ankeutvalg bemerker at en beslutning om å tilsidesette en frifinnende jurykjennelse kan omgjøres. Ankeutvalget skriver at det ikke framgår av saksdokumentene om lagmannsretten har vurdert omgjøring, og de gjør derfor for ordens skyld oppmerksom på at deres kjennelsen i dag ikke er til hinder for at lagmannsretten selv omgjør avgjørelsen.

- Vi er glade for at Høyesterett peker på at lagmannsretten må vurdere om avgjørelsen om å tilsidesette juryens avgjørelse må behandles på nytt, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Samtidig er advokat Elden kritisk til ankeutvalgets kjennelse.

- Det er beklagelig at ikke Høyesterett selv satte et punktum for denne saken nå og viste respekt for juryens eksklusive avgjørelse av skyldspørsmålet, sier Elden.

Hvis lagmannsretten selv ikke omgjør sin avgjørelse, vil hele Jensen-saken på nytt gå for lagmannsretten. Da vil det skje med en såkalt utvidet meddomsrett, ikke jury. Det er usikkert om denne vil skje etter de gamle reglene, med tre fagdommere og fire lekdommere, eller etter den nye ordningen, med to fagdommere og fem lekdommere.

- Lagmannsrettens tilsidesettelsesbeslutning vil ikke være med på å danne grunnlaget for en eventuell ny domfellelse, som i tilfelle fullt ut må bygge på hva som er fremkommet i retten ved den nye behandlingen, skriver ankeutvalget i dagens kjennelse.

Dagbladet kommer med mer

KAOTISK: 28. januar skulle Eirik Jensen få svar på om han ble dømt skyldig, eller frifunnet for narko- og korrupsjonstiltalen. I stedet ble alt snudd på hodet. Video: Nicolai Delebekk / Kristoffer Løkås / NTB Scanpix. Redigering: Marie Røssland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer