Høyesterett forkastet Trond Birkedals anke

Dømt for seksuell omgang med 15-åring.

IKKE HØRT: Høyesterett forkastet Trond Birkedals anke i dag. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
IKKE HØRT: Høyesterett forkastet Trond Birkedals anke i dag. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

øyesterett har forkastet anken fra ekspolitiker Trond Birkedal, som er dømt til sju måneders fengsel for seksuell omgang med en 15-åring. Den tidligere FpU-lederen og ordførerkandidaten for Fremskrittspartiet i Stavanger ble i Gulating lagmannsrett i fjor dømt til sju måneders ubetinget fengsel for seksuell omgang med en 15 år gammel gutt.

Dommen i lagmannsretten falt etter at påtalemyndigheten hadde anket over Stavanger tingretts frikjennelse av Birkedal på dette tiltalepunktet.
Tingretten hadde dømt ekspolitikeren til 60 dagers fengsel, 40 av dem betinget, for forhold han hadde tilstått: Uanstendig atferd mot ni gutter.

Medhold Birkedal anket saken til Høyesterett fordi lagmannsretten fastsatte en ny samlet straff på sju måneder for alle forholdene, selv om han bare anket tingrettsdommen for punktet om seksuell omgang med en 15-åring.

Høyesterett gir Birkedal medhold i at det ikke var riktig av lagmannsretten å foreta noen helt ny og selvstendig vurdering av straffen for disse forholdene.

 Den samlete straffen lagmannsretten hadde fastsatt var imidlertid blitt riktig, slik at anken likevel ble forkastet.

Gjenopptakelse Birkedal var selv til stede i Høyesteretts første avdeling da hans advokat, John Christian Elden, prosederte saken for ham tirsdag. Elden sa til NTB at hans ambisjon var at ankebehandlingen i Høyesterett skulle ende med at straffeutmålingen for Birkedal kuttes fra sju måneders ubetinget fengsel til fem måneder, hvorav to betinget.

Birkedal har hele tiden hevdet han er uskyldig dømt for seksuell omgang med 15-åringen. Birkedal opplyser at han tar avgjørelsen til etterretning og jobber fortsatt for at Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker skal se nærmere på bevisvurderingene i saken hans. Målet er gjenopptakelse av saken.

- Jeg tar avgjørelsen til etterretning og må bare respektere at det ikke er flere muligheter for meg i denne omgang. Nå jobber jeg for å få saken gjenopptatt, sier han i en skriftlig kommentar.

- Jeg kan ikke sitte rolig og bare akseptere å være uskyldig dømt. Lagmannsrettens behandling av saken og nye momenter gjør at jeg er optimistisk på at rettferdigheten til slutt vil seire.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer