Høyesterett frister ikke kvinnene

Bare én kvinne søkte på ledige dommerstillinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare én kvinne har søkt på de tre ledige dommerstillingene i Høyesterett. Det bekymrer justisminister Knut Storberget (Ap).

Tre av dommerne i Høyesterett slutter om kort tid. Sju jurister har søkt på stillingene som nå er ledige. Seks av søkerne er menn. Få søkere og enda færre kvinnelige søkere skaper bekymring i Justisdepartementet.

- Høyesterett må favne bredt. Vi må rekruttere flere kvinner. Deres kompetanse er helt på topp, og jeg oppfordrer virkelig kvinnelige jurister til å søke stillingene som vil komme de neste årene, sier Storberget til Aftenposten.

I fjor høst vedtok Stortingets presidentskap å heve lønnen til høyesterettsdommerne i håp om å bedre rekrutteringen. En høyesterettsdommer har nå en årslønn på 1,25 millioner kroner.

- Sju er få, men de er til gjengjeld svært godt kvalifisert. sier Storberget.

Hilde Indreberg (50), som ble utnevnt til høyesterettsdommer i fjor, tror noe av forklaringen på den manglende interessen fra kvinnene kan være at de er mindre opptatt av status enn menn.

- Kvinner, også jurister, er nok mer beskjedne enn menn og mindre opptatt av status. Det kan være en årsak, sier Indreberg.

Høyesterettsjustitiarius Tore Schei har ikke noe godt svar på hvorfor så få kvinner søker, men innholdet i jobben er det ikke noe å si på, mener han.

- Arbeidet er i høy grad utfordrende og faglig tilfredsstillende. Høyesterett er rett og slett et godt arbeidssted for flinke jurister, sier Schei.

Hvem som overtar de tre ledige dommerstillingene vil trolig være klart i slutten av oktober.

I dag er tolv av 19 høyesterettsdommere menn.

(NTB)