Høyesterett ga 21-åring samfunnsstraff for sovevoldtekt

Offerets advokat reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett mener samfunnsstraff er tilstrekkelig for en 21-åring som var idømt ett års fengsel for en voldtekt i Stavanger.

- Aldri før har Høyesterett dømt noen til samfunnsstraff for en voldtekt. Det er åpenbart at Høyesterett nå har åpnet for en endring av praksis, sier forsvarer Odd Rune Torstrup til Stavanger Aftenblad.

Stavanger tingrett dømte i fjor mannen til ett års fengsel, hvorav ti måneder betinget, for grovt uaktsom voldtekt av en kvinne mens hun sov. Voldtekten han er dømt for skjedde på en fest, der mannen la seg sammen med et samboerpar i en dobbeltseng.

Høyesterett mener samfunnsstraff er tilstrekkelig og viser til at mannen langt på vei har erkjent de faktiske forhold og dermed har lettet belastningen med straffesaken for den fornærmede kvinnen.

- Han har også oppriktig gitt uttrykk for anger og har tatt opp et lån slik at han har kunnet betale oppreisningserstatningen han er idømt, anfører Høyesterett. Oppreisningserstatningen på 70.000 kroner er ikke påanket.

Høyesterett viser også til at 21-åringen går i lære, og at det er usikkert om han vil kunne fullføre læretiden dersom han idømmes ubetinget fengselsstraff.

- Kvinnen mener det er vanskelig at han bare får samfunnsstraff. Hun mente at straffen på ett års fengsel, hvorav ti måneder betinget, var mild for noe som blir karakterisert som en grovt uaktsom voldtekt, sier kvinnens bistandsadvokat Ida Gjerseth Olsen.

(NTB)