Høyesterett ga streng straff for tvangsgifte

18-årig jente ble drapstruet til å gifte seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To kurdiske menn har i Høyesterett fått skjerpet straffen betraktelig for å ha tvangsgiftet sin 18 år gamle datter og søster, melder Drammens Tidende.

Jentas far er dømt til to år og seks måneders fengsel, mens jentas bror er dømt til to års fengsel. I lagmannsretten ble de to dømt til henholdsvis ett år og ni måneder og ett år og fem måneder. Dommen fra tingretten var enda mildere, henholdsvis bare ti og åtte måneder.

Dermed sender Norges høyeste rettsinstans et klart signal om hvordan denne typen saker skal behandles i rettssystemet.

Jenta har forklart at hun ble truet av faren, broren og flere andre fra det kurdiske miljøet med at hun ville bli drept dersom hun ikke giftet seg med en mann fra Irak.

Levde i skjul

18-åringen har levd i skjul, og påtalemyndigheten måtte overtale henne i flere dager for å få henne til å forklare seg da saken var oppe i Drammen tingrett i fjor vår.

Jenta hadde kjæreste i Norge. I tingretten forklarte hun at hun rømte til et krisesenter etter at hun ble truet med kniv av broren på grunn av forholdet. Kjæresten hennes ble deretter banket opp av broren, faren og en tredjemann, noe broren nektet for.

Noen måneder seinere dro jenta til Irak.

- Faren min sa det. Bestemor var syk, forklarte jenta i retten.

Da hun var framme i Irak, ringte faren og sa at hun måtte gifte seg. Onkelen, farens bror, truet henne med at han skulle kaste passet hennes dersom hun ikke giftet seg med fetteren.

- Så vil vi si til noen i Drammen at noe har skjedd med deg, og at du ikke kommer tilbake, skal onkelen ifølge jenta ha sagt.

Deretter truet han henne på livet.

- Hvis du ikke gifter deg med fetteren din, kan du ikke leve lenger, sa han ifølge jentas forklaring. Også broren hennes truet henne da på livet.

«Dårlig jente»

Jenta forklarte at faren, onkelen og broren mente hun hadde blitt «en dårlig jente» i Norge, og at faren ville holde henne hjemme.

- Han var redd for at jeg skulle gjøre noe galt når jeg var ute. Jenter skal være hjemme hele tida. Slik er vår kultur, forklarte hun.

Til slutt sto valget av ektemann mellom fetteren og mannen hun endte opp med å gifte seg med. 17-åringen møtte sin vordende ektemann fem-seks dager før bryllupet, som ble avholdt i Irak.

Jenta dro så tilbake til Norge, og etter to-tre måneder ga hun uttrykk for at hun ville skilles, på grunn av at hun ikke ville forlate skolen og heller ikke kunne få ektemannen til Norge gjennom familiegjenforening. Hun kunne heller ikke forsørge ham.

Faren ble rasende og slo datteren i magen slik at hun begynte å blø fra underlivet. Forsvarerne mener blødningene kan skyldes menstruasjon.

Også ektemannen i Irak begynte etter hvert å true henne da han fant ut hva som foregikk i Norge.

- Han vet at jeg likte en annen i Irak, og sa han skulle henge ham og hele familien hans, eller så skulle han drepe meg, sa jenta i Drammen tingrett.

Endret forklaring

I lagmannsretten endret hun imidlertid forklaring og hevdet at historien var oppdiktet. Lagmannsretten skjerpet likevel staffen for de to mennene.

Forsvarerne hevdet at faren og broren måtte frifinnes fordi jenta ikke juridisk sett har inngått ekteskap, men bare en forlovelse. De hevdet videre at den da 17-årige jenta selv valgte ektemannen, selv om utvalget av potensielle ektemenn var begrenset.

Men verken tingretten, lagmannsretten eller Høyesterett ga de tiltalte medhold, og nå er altså straffen blitt endelig avsagt og betydelig skjerpet.

REDD: Fra Drammen tingrett i fjor vår. Den da 17 år gamle jenta måtte ha væpnet eskorte til rettssalen.
STØTTE: Den norsk-kurdiske jenta (t.h.) med bistandsadvokat Monica Lindbeck.