Høyesterett gir terrorofre medhold i krav om taushet

Slipper å dele sine politiavhør med andre ofres advokater.

BOMBEOFRE FÅR MEDHOLD:   Sju ofre etter bomben i regjeringskvartalet får medhold av høyestrett i at andre berørtes bistandsadvokater ikke skal få innsyn i deres politiavhør. Her fra et møterom i Justisdepartementet. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
BOMBEOFRE FÅR MEDHOLD: Sju ofre etter bomben i regjeringskvartalet får medhold av høyestrett i at andre berørtes bistandsadvokater ikke skal få innsyn i deres politiavhør. Her fra et møterom i Justisdepartementet. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett støtter sju ofre etter bomben i regjeringskvartalet som nekter andre berørte i saken innsyn i deres politiavhør, melder NRK.

De sju gikk rettens vei for å hindre at bistandsadvokatene til de andre ofrene i saken skal få innyn i deres avhør.

De mente opplysninger om helsetilstand, deres personlige fortelling om hvordan de opplevde eksplosjonen av Breiviks kunstgjødselbombe og om psykiske ettervirkninger ikke er opplysninger som andre parter i saken trenger som en del av rettsprosessen.

Ifølge deres advokat Silje Elisaveth Stenvaag er de sju godt fornøyd med avgjørelsen i høyesterett.

- Det er rett og rimelig at en ikke unødig skal spre privat informasjon til mange andre mennsker, sier hun til NRK.

Ofrene fikk først avslag i tingretten, men vant i lagmannsretten.

Flere bistandsadvokater, blant annet John Christian Elden, anket avgjørelsen som han mente vil skape en presedens det blir vanskelig å forholde seg til senere.

- Det  blir svært vanskelig dersom man i framtiden i alle straffesaker skal ha en situasjon der personer som har vært inne til avhør selv kan bestemme hvem som får innsyn, sa han til NRK i februar.