Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyesterett gjorde om krigsforbryterdom

Norskbosnier dømmes til fengsel i åtte år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett har omgjort krigsforbryterdommen mot en 44-årig norskbosnier til å gjelde frihetsberøvelse. Han dømmes til fengsel i åtte år.

Tidligere har Høyesterett fastslått at Mirsad Repak ikke kan dømmes etter straffelovens bestemmelser om krigsforbrytelser på grunn av forbudet i Grunnloven mot å gi lover tilbakevirkende kraft. Forbrytelsene Repak ble domfelt for i Borgarting lagmannsrett omfattes imidlertid av den daværende straffelovens bestemmelser om frihetsberøvelse, fastslår Høyesterett i dommen.

Straffen er imidlertid kraftig skjerpet fra straffeutmålingen i Borgarting lagmannsrett på fire og et halvt års fengsel og to år strengere enn riksadvokat Tor-Aksel Busch' påstand om seks års fengsel. Repak er funnet skyldig i 13 tilfeller av frihetsberøvelse under krigen på Balkan på starten av 1990-tallet.

- Jeg er enig med riksadvokaten i at straffen må skjerpes, men finner at et straffenivå på fengsel i åtte år bedre avspeiler grovheten i de forhold Repak er funnet skyldig i, skriver førstvoterende høyesterettsdommer Magnus Matningsdal i premissene for utmålingen.

I en egen dom forkaster Høyesterett Repaks anke over erstatningsutmålingen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media