Høyesterett har avvist ankene i terrorplanleggingssaken

Dermed blir fengselsstraffene til Mikael Davud og Shawan Bujak stående.

AVVIST: Høyesterett har avvist ankene i terrorplanleggingssaken. Her er forsvarer Arvid Sjødin sammen med Shawan Sadek Saeed Bujak før domsavsigelsen i saken mot terrortiltalte Mikael Davud, Sawad Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen i Oslo tingrett i januar i fjor.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
AVVIST: Høyesterett har avvist ankene i terrorplanleggingssaken. Her er forsvarer Arvid Sjødin sammen med Shawan Sadek Saeed Bujak før domsavsigelsen i saken mot terrortiltalte Mikael Davud, Sawad Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen i Oslo tingrett i januar i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Davud er dømt til fengsel i åtte år, mens Bujak er idømt fengsel i tre og et halvt år.

Seks måneder av Bujaks straff blir imidlertid gjort betinget av hensyn til barna hans. Han kan derfor løslates, og må ikke inn igjen i fengsel.

I både tingretten og lagmannsretten ble Mikael Davud og Shawan Sadek Saeed Bujak dømt for å planlegge et terrorangrep mot det danske avishuset Jyllands-Posten.

Den tredje tiltalte, David Jakobsen, ble frifunnet for terrorplanlegging, men likevel dømt til fire måneders fengsel for å ha hjulpet Davud med å anskaffe og oppbevare hydrogenperoksid, som kan brukes til å fremstille sprengstoff.

Davud skuffet Michael Davud er skuffet over avgjørelsen i Høyesterett, sier forsvareren hans, Carl Konow Rieber-Mohn, til NTB.

- Han håpet at Høyesterett enten skulle ha sendt saken tilbake til lagmannsretten eller vurdert om det han har gjort, var straffbart i det hele tatt, sier forsvareren.

Samtidig er Davud ifølge forsvareren glad for at dommen ikke ble strengere, slik statsadvokat Geir Evanger krevde.

- Han vil se framover nå, opplyser Davuds forsvarer.

Ønsket strengere straff Statsadvokaten hadde anket straffeutmålingen inn for Høyesterett, men også denne anken er avvist. Han mente Davud burde dømmes til elleve års fengsel, mens riktig straff for Bujak var fem år.

Anken fra David Jakobsen over saksbehandlingsfeil ble også avvist. Forsvareren hans, René Ibsen, sier til NRK at dommen er viktig, siden det er første gang en terrorsak er behandlet av den høyeste rettsinstansen.

- Denne dommen vil bli retningsgivende for alle kommende saker på hvordan terrorbestemmelsene skal forstås. Det er kommet en rekke avklaringer i Høyesterett, og i tillegg var også lagmannsrettens dom veldig grundig. Så de to dommene vil danne et solid grunnlag for tolkninger i andre saker, sier Ibsen.

(NTB)