Høyesterett i delstaten Washington setter stopp for dødsstraff

Slår fast at dødsstraff er grunnlovsstridig slik den har blitt praktisert.

HENRETTELSESROMMET: Dette er rommet der de dødsdømte blir henrettet i Washington delstatsfengsel. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB Scanpix
HENRETTELSESROMMET: Dette er rommet der de dødsdømte blir henrettet i Washington delstatsfengsel. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Høyesterett i den amerikanske delstaten Washington slår fast at dødsstraff er grunnlovsstridig slik den har blitt praktisert i den nordvestre delstaten.

Washington innførte en midlertidig stans gjennomføringen av henrettelser i 2014. Med den siste kjennelsen fra delstatens øverste domstol føyer Washington seg til de 19 andre delstatene som har gått vekk fra dødsstraff.

- Bruken av dødsstraff har variert med hvor en forbrytelse er begått, hvilket fylke man bor i, tilgjengelige ressurser på et gitt tidspunkt, samt tiltaltes rase, skriver førstvoterende dommer Mary Fairhurst.

- Vår dødsstraff er uten grunnleggende rettferdighet, legger hun til.

- Enormt viktig

Guvernør Jay Inslee, som innførte den midlertidige stansen, har sagt at ingen vil bli henrettet så lenge han sitter ved makten. Han omtaler kjennelsen som «enormt viktig i vår streben etter likeverdig og rettferdig anvendelse av loven».

- Retten gjør det helt klart at dødsstraff i vår delstat har blitt brukt vilkårlig og med rasemessig slagside, og at den ikke bidrar til å oppnå noen strafferettslige mål, sier Inslee i en skriftlig uttalelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer