Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyesterett: Ingen plikt til å prioritere lærere med utdanning ved ansettelser

Prinsipielt punktum fra årelange rettsrunder om lærerjobber i Hallingdal. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyesterett slår fast at kommuner ikke har plikt til å ansette lærere med fullført lærerutdanning foran søkere som mangler formell kompetanse.

Arbeidsgivere - i dette tilfellet kommuner - har rett til å vurdere hver enkelt søkers «skikkethet» uavhengig av CV.

Etter at en sak fra Hol kommune i Buskerud har gått gjennom hele rettssystemet i flere år og i to omganger, har Høyesterett nå kommet med den endelige avgjørelsen om hvordan Opplæringslovens paragraf 10-6, jevnfør paragraf 10-1 skal forstås.

Dette er teksten i 10-6: Mellombels tilsetjing:

«Dersom det ikkje er søkjarar som fyller dei kompetansekrava som er fastsette i denne lova, kan andre tilsetjast mellombels. Med mindre det er avtalt ein kortare tilsetjingsperiode, skal tilsetjinga vare til og med 31. juli.»

Før den tid gikk saken i to omganger hos Sivilombudsmannen, som støttet den utdannede læreren - uten at Hol kommune tok hensyn til ombudsmannens vurdering..

Dommen åpner for midlertidig ansettelse av søkere uten den formelle kompetanse som er krevet for lærere, selv om det også er søkere som oppfyller kompetansekravene.

Høyesterett behandler i hovedsak bare saker som har prinsipiell betydning eller der det er strid om lovanvendelse.

Ikke enstemmig

Den endelige avgjørelsen i denne saken er tatt med tre mot to stemmer av dommerne i Høyesterett.

Her er hele dommen fra Høyesterett med oppsummering av saksgangen fra tidligere.

Det var i 2013 at søkeren med lærerutdanning tok ut stevning mot Hol kommune for å ha blitt forbigått både i 2008 og 2011.

Da ble det i alt ansatt eller engasjert midlertidig 44 søkere i lærerstillinger i kommunen - 38 med lærerutdanning og seks uten formell kompetanse.

Læreren og Utdanningsforbundet aksepterte at læreren ikke hadde krav på å få stilling, men mente stillingene i stedet skulle vært utlyst på nytt.

Først sa Hallingdal tingrett nei til å behandle søksmålet. Den utdannede lærereren, med støtte fra Utdanningsforbundet, anket til Borgarting lagmannsrett, som også avviste saken.

Da gikk saken videre til Høyesterett, som konkluderte med at tingretten hadde plikt til å behandle søksmålet.

Frikjent - dømt - frikjent

Hallingdal tingrett frikjente Hol kommune. Dermed anket saksøker og Utdanningsforbundet til Borgarting lagmannsrett, som snudde.

Hol kommune ble dømt i lagmannsretten til å betale læreren 460.000 kroner i saksomkostninger og tilsvarende 192.000 kroner til Utdanningsforbundet.

Høyesterett gjør imidlertid ingen av partene ansvarlig for motpartens utgifter til advokat eller øvrige sakskostnader.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!