Høyesterett inndro stereoanlegg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (ANB): Hans Jakob Strai (49) fra Arendal har fått inndratt fire stereoanlegg etter gjentatte ganger å ha plaget naboene med høy musikk nattestid. Nå har Høyesterett avgjort at han fikk som fortjent.

Høyesterett har denne uken behandlet en prinsipiell sak om nabostøy. Hvor høyt man kan spille musikk før det er en kriminell handling og musikkanlegg kan beslaglegges?

Hans Jakob Strai fra Kilesund ved Arendal i Aust-Agder har kjempet seg gjennom hele rettsapparatet for å få tilbake til sammen fire stereoanlegg, hvorav det dyreste har en verdi på 60.000 kroner, som politiet har beslaglagt fordi han plaget naboene med høy musikk.

Onsdag forkastet Høyesterett anken fra Strai.

«Hensynsløs»

«Domfelte har (...) spilt svært høy musikk med et stereoanlegg med stor effekt. Handlingen hadde i stor utstrekning skjedd nattestid, og domfelte har ikke gjort noe for å hindre at naboene ble plaget av spillingen. Tvert om hadde han også nattestid til dels spilt med åpen verandadør. (...) Domfelte (har) utelukkende vært opptatt av å ivareta egne behov, og nektet å ta hensyn til sine naboer», skriver retten i dommen, som videre beskriver Strai som «hensynsløs».

Saken startet for to år siden da det første anlegget ble beslaglagt. Tingretten dømte Strai til å betale 12.000 kroner i bot for blant annet å forstyrre alminnelig fred og orden, men ville ikke ta fra ham anlegget til 60.000 kroner.

Men påtalemakten tok i november i fjor saken til lagmannsretten og fikk medhold om at anlegget skulle tas fra ham. I ettertid har Strai skaffet seg ytterligere tre anlegg,som igjen har blitt beslaglagt.

Forstår naboene

– Jeg er svært skuffet. Jeg synes det er for ille at man ikke skal kunne få drikke øl, ta seg en røyk og spille musikk i sin egen bolig, sier Strai i en kommentar til dommen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han forteller at han også er skuffet over at det ikke er blitt foretatt noen offisielle støymålinger i saken.

Musikkelskeren sier imidlertid at han skjønner naboenes frustrasjoner.

– Jeg ser jo at det er litt egosentrisk å sitte slik å digge for seg selv om natten, men jeg har hørt på høy musikk hele livet mitt og det betyr mye for meg, sier han.

Nå har han imidlertid bare en liten «ghettoblaster» til rådighet, og lyden som kommer ut av den har så langt ikke provosert til klager. Strai sier han også vil bli flinkere til å lukke verandadøren når han spiller i fremtiden. (ANB).

PLATESAMLER: Nå har Strai bare en liten «ghettoblaster» til rådighet.