Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Høyesterett kan ikke endre dødsdommene

Oberst Jean Philippe Nkiama Matra om dødsdommene mot Tjostolv Moland og Joshua French.

300 DAGER I FENGSEL: Tjostolv Moland og Joshua French har nå sittet i over 300 dager i fengsel. Hvis Høyesterett sender saken tilbake, er vi trolig godt inni i sommeren før nordmennene får muligheten til å stille i retten. Foto: Tore Bergsaker
300 DAGER I FENGSEL: Tjostolv Moland og Joshua French har nå sittet i over 300 dager i fengsel. Hvis Høyesterett sender saken tilbake, er vi trolig godt inni i sommeren før nordmennene får muligheten til å stille i retten. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
KINSHASA (Dagbladet): I tredje etasje i en sliten murbygning i DR Kongos hovedstad ble det i går holdt et viktig møte for Tjostolv Moland og Joshua French. Tre menn var samlet for å diskutere hva som nå skal skje i straffesaken mot de to dødsdømte.

Forberedende dommer Jean Philippe Nki-ama Matra stilte kontoret sitt til disposisjon og inviterte aktor oberst Agabo og Molands forsvarer André Kibambe.

Dagbladet fikk også lov til å være til stede på den siste halvdelen av møtet.

HåndskrevetAktoratet kunne endelig legge fram sin presentasjon av saken. En håndskrevet papirbunke ble lagt på bordet. Ifølge forsvarer Kibambe kunne dette skje i går, etter flere utsettelser.

Nå er det hans tur til å gi tilsvar til det som ble lagt fram. I det hele tatt er det mye som skal skje før hoveddommeren i den militære høyesteretten klubber i gang saken mot de to nordmennene. Da møtet nærmet seg slutten kom en sekretær inn i rommet. Detaljert gikk
han igjennom alt som skulle skje og hvor langt tid han trodde alt dette vil ta (se faktaboks).

- Alt i alt regner jeg med at retten kan settes seint i mai eller tidlig i juni, konkluderte han. Dette var ikke så verst, mente han, for mange andre saker tar opp mot ett år før de kom opp for høyesterett.

To dagerEtterpå får Dagbladet en prat med oberst Matra.

- Dødsdommene kan vi ikke endre på. Vi kan sende saken tilbake til ny behandling, eller vi kan stadfeste dommen som ligger der, men vi kan ikke gå inn og redusere straffen eller gjøre andre endringer, sier han.

Han forteller at saken vil bli sendt tilbake til ny behandling i andreinstans-domstolen om dommen fra ankesaken i november ikke blir godkjent.

MØTE I GÅR: Forberedende dommer i den militære høyesterett i Kinshasa, oberst Jean Philippe Nkiama Matra møtte forsvarer Andre Kibambe (t.h.), på sitt kontor i går. Kibambe forsvarer Tjostolv Moland. Foto: TORE BERGSAKER
MØTE I GÅR: Forberedende dommer i den militære høyesterett i Kinshasa, oberst Jean Philippe Nkiama Matra møtte forsvarer Andre Kibambe (t.h.), på sitt kontor i går. Kibambe forsvarer Tjostolv Moland. Foto: TORE BERGSAKER Vis mer

- Det kan bli i Kisangani, med andre dommere, eller det kan bli hvor som helst ellers som vi bestemmer, sier han.

Det vil ikke bli noe vitneførsel, og Moland og French trenger ifølge Matra ikke være til stede i høyesterett.

- Dette er en svært alvorlig sak, så vi vil nok sette av to dager.

Dommerne vil se på sakens dokumenter og så vil partenes representanter presentere saken muntlig, sier han.

Lang veiFem dommere er utnevnt til saken, men Matra vil ikke ut med navnene. Han vil ikke avvise at han selv er en av de fem.

- Jeg er sjef her og dette er en meget viktig sak. Vi vil sette inn våre mest kompetente dommere. Stol på oss, for vi er landets øverste domstol, sier han.

Forsvarer Kibambe er sikker på at høyesterett vil avvise den forrige dommen og at saken vil starte på nytt, antakelig i Kisangani.

Der har Tjostolv Moland og Joshua French nå sittet i over 300 dager i fengsel. Hvis høyesterett sender saken tilbake, er vi trolig godt inne i sommeren før nordmennene får muligheten til å stille i retten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!