Høyesterett lar Maria gå fri

Slipper å sitte i varetekt.

NYTER FRIHETEN: Maria Amelie og kjæresten Eivind Trædal kan nyte friheten sammen, i hvert fall noen dager til. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
NYTER FRIHETEN: Maria Amelie og kjæresten Eivind Trædal kan nyte friheten sammen, i hvert fall noen dager til. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyestrett har i dag behandlet lagmannsrettens beslutning om å la Maria Amelie (25) slippe å sitte i varetekt.

Heller ikke i Høyesterett fikk Politiets utlendingsenhet støtte.

- Jeg er overhodet ikke overrasket over Høysteretts dom. Det er vel bare politiet som nå står hardt på frykten for at hun skal gjemme seg, sier advokat Brynjulf Risnes til Dagbladet.

- Fluktfare Politiet hevder det er en fare for at Maria går i skjul om hun ikke varetektsfengsles.

- Vi mener det er en reell fare for at hun kan gå i skjul dersom hun slippes fri. Vi ønsker jo å sikre gjennomføring av uttransportering, og da er det best at hun sitter på Trandum, har informasjonssjef Roar Hanssen i PU uttalt til Dagbladet.

- Jeg gjemmer meg ikke Maria Amalie har sagt til Dagbladet at det er hekt uaktuelt å stikke av.

- Det vil jeg ikke, det ville vært dumt og uansvarlig av meg når jeg har fått støtte og tillit. Det vil jeg ikke kaste bort, sa Maria til Dagbladet i går.

Meldte seg i dag I tråd med vilkårene lagmannsretten har satt, meldte Maria seg for politiet i dag tidlig.

Høyesteretts behandling har ingen konsekvens for hvorvidt Maria Amelie får opphold i landet eller ei. Hun kan fortsatt bli sendt ut av Norge på kort varsel. En avtale med russiske myndigheter utløper 22. januar.

Støtter politiet på ett punkt Høyestrett gjør det klart at lagmannsretten konklusjon står ved lag. Politiet får imidlertid støtte på ett punkt: Det var etter Høyestretts oppfatning utidig av lagmannsretten å beskylde politiet for manglende «fingerspitzgefühl» og «musikalitet.»

- Ankeutvalget finner det uheldig at lagmannsretten — slik det her er gjort — kommenterer forhold ved pågripelsen som ligger utenfor det som er sakens tema, og som derfor heller ikke har vært behandlet av partene, heter det i kjennelsen.

«Umusikalsk» Det Høyesterett ikke liker, er følgende uttalelse fra lagmannsretten:

«Lagmannsretten slutter seg til tingrettens kritikk av politimyndighetens manglende aktivitet med hensyn til å følge opp at fremstilte etterkom vedtaket om utreise. Hun har tatt sin utdannelse her i landet og må således ha etterlatt seg spor om at hun var her. Håndteringen av saken, særlig tid og sted for pågripelsen, er av mange oppfattet å ha vært uten fingerspitzgefühl eller musikalitet.
Lagmannsretten slutter seg til dette.»

- Uttalelsene fremstår imidlertid som tilleggsbemerkninger, og ut fra sammenhengen legger utvalget til grunn at de ikke har hatt betydning for lagmannsrettens avgjørelse, konkluderer Høyesterett.