13 års nabokrangel:

Høyesterett må avgjøre om hustaket skal byttes

- Vi ante ikke at det kunne være sjenerende for andre, sier huseieren.

UUTHOLDELIG: Taket på huset til høyre skal gi et så kraftig gjenskinn at naboen til venstre ikke kan leve med det. Foto: Ritzau Scanpix
UUTHOLDELIG: Taket på huset til høyre skal gi et så kraftig gjenskinn at naboen til venstre ikke kan leve med det. Foto: Ritzau ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et glinsende hustak fra 2005 har i 13 år vært stridens kjerne i en nabokrangel i danske Lystrup. Men kan gjenskinnet fra et tak være så belastende at eieren pålegges å bytte det ut? Det er spørsmålet Høyesterett i landet nå må ta stilling til, etter at saken har nådd Danmarks høyeste rettsinnstans.

Advokaten Michael Serup og hans kone Alice Serup eier huset med det mye omdiskuterte taket. De har anket saken to ganger, etter at både den danske tingretten og lagmannsretten ga naboen Bente Brusgaard medhold.

Mandag denne uka gikk saken for retten.

Uakseptabel belastning

- Vi mener at det er verdt bryet å ta denne saken til Høyesterett, da den har en generell betydning for flere enn oss, sa Michael Serup til Ekstra Bladet like etter rettssaken.

Den 13 år gamle feiden startet da ekteparet byttet ut sitt brune tak med svart og glinsende takstein. Dette ble så sjenerende for Brusgaard at hun tok kontakt med Aarhus kommune, før saken til slutt havnet hos tingretten i 2012.

Etter en rekke vurderinger og rapporter besluttet retten at taket var en større belastning for naboen enn hva man kan ventes å akseptere. Dermed falt dommen i Brusgaards favør.

Ekteparet Serup ble pålagt å gjøre taket på siden som vender mot naboen mattere. En jobb som ville kostet dem i overkant av 20 000 norske kroner.

Isfront i nabolaget

Ekteparet hadde derimot ingen plan om å gi seg der, og ønsket heller ikke å endre på kun deler av taket. Ettersom taksteinen både er lovlig og ikke i strid med nabolagets retningslinjer, anket de avgjørelsen.

Ifølge Ekstra Bladet har striden ført til et iskaldt nabolag. De to partene skal ikke ha utvekslet et eneste ord verken før eller etter møtet i Høyesterett mandag.

- Jeg har ikke noe ønske om å sjenere naboen vår, men når taket nå er lagt, blir det et spørsmål om kostnaden ved å bytte det ut. Jeg vil tro at prisen vil ligge på et sted mellom 200 000 og 250 000 (omkring 260 000-325 000 norske kroner journ.anm.) hvis vi skal legge nytt tak, sa Serup til danske DR etter rettssaken.

Til TV 2 Østjylland sier hans kone at de ikke ante at taket kunne være sjenerende for andre.

- Jeg har aldri hørt at et glasert tak kan sjenere noen som helst, sier advokatens kone.

En endelig avgjørelse

Selv om Brusgaard så langt har fått medhold fra to rettsinnstanser, er hun ikke fornøyd med at saken har kommet dit den er nå.

- Jeg synes det er helt forferdelig at det har gått så langt, sier Brusgaard, som ifølge en eiendomsmeglers vurdering har vært økonomisk lidende i saken.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med partene i saken. Til TV 2 Østjylland forteller imidlertid Brusgaard at meglerens konklusjon var at husets verdi var sunket med nær 200 000 norske kroner på grunn av gjenskinnet fra taket som kommer inn i stua.

- Jeg er totalt uskyldig i denne saken. Det er ikke jeg som har fått nytt tak, sier Brusgaard til TV 2 Østjylland.

Svaret på om taket må endres eller byttes ut får naboene 16. januar, da Høyesterett legger fram sin endelige beslutning i saken.