Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyesterett moderniseres

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Gamle, ærverdige Høyesterett svever inn i det neste årtusen på elektronikkens vinger. Denne uka fikk vi vite at Høyesteretts vota vil bli tilgjengelige på Internett. De fleste av oss vil vel si at det var på høy tid, men Høyesterett er en opphøyd og meget konservativ institusjon som det tar tid å reformere. Men fra nå av kan vi, som jo i prinsippet er de egentlige dommere over vår neste, lese hvordan de øverste dommere forstår loven i enkeltsaker. Det vil gi oss innsikt i rettstilstanden og forhåpentlig gjøre oss alle til bedre overvåkere av rettens arbeid. For det som skjer i Høyesterett, er viktig for oss som borgere og som rettssubjekter. Vi skal ha en kritisk holdning til de dommer som avsies. Det stiller nok krav til dommernes framstillingsevne. Men det stiller også krav til oss i mediene som skal formidle både domstolens vota og den kritikk som dommene bør underlegges. Med denne reformen styrkes begge hensyn.
  • Justitiarius Carsten Smith har vist gjennom signaler og konkrete reformer at han forstår at det moderne samfunn må være åpent og gjennomsiktig. Han har til og med gitt uttrykk for kritisk holdning til Stortingets lovvedtak nylig, som skal hindre pressen i å offentliggjøre navn på personer som er siktet eller mistenkt for alvorlige forbrytelser. Der de folkevalgte er blinde for åpenhetsprinsippene, har justitiarius vist at han tar dem på alvor.
  • Men han lar også dette gjelde retten selv. Det var nok overraskende for mange av dommerne da pressen begynte å rette søkelys mot deres engasjement utenom dommerjobben. Men i stedet for å lukke seg inne og avvise at styreverv og andre engasjementer kunne føre til uheldige bindinger, har Carsten Smith gått kritisk inn i de spørsmål som ble reist. Resultatet kan bli at dommerne i Høyesterett så vel som i lavere retter må avholde seg fra oppdrag som kan gi slike bindinger.
  • Slik moderniseres retten i samsvar med tidas ånd. Men retningen settes av justitiarius. Og selv om retten tar et skritt ned fra sin opphøyde plass, skjer det uten at den taper verdighet. Reformene viser at åpenhet og verdighet kan kombineres.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling