Høyesterett mot isolasjon

I en oppsiktsvekkende kjennelse slår Høyesterett fast at domstolene må følge en restriktiv praksis ved varetektsfengsling med isolasjon. Kjennelsen vil få direkte innvirkning på en rekke saker, blant annet Orderud-saken og Zedini-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den ferske kjennelsen slår Høyesteretts kjæremålsutvalg blant annet fast at «det er grunn til for domstolene å følge en restriktiv praksis når det gjelder langvarig varetektsfengsling med restriksjoner som innebærer isolasjon».

Bakgrunnen er en narkotikasak, hvor en siktet 30-åring sitter på femte måned med restriksjoner.

- Svaret fra Høyesterett vil få betydninger og konsekvenser for langvarig bruk av islasjon i varetekt, sier advokat Frithjof Feydt, 30-åringens forsvarer.

- Det er tydelig at Høyesterett, i alle fall i denne saken, har lagt grensa på fem måneder, sier han.

Orderud-saken

Kjennelsen fra Høyesterett vil få innvirkning på en rekke saker som nå er i rettssystemet - ikke minst Orderud-saken. Veronica Orderud har fått opphevet forbudet, men de tre andre har sittet fem måneder med brev- og besøksforbud eller -kontroll.

- Jeg vil allerede mandag ta kontakt med etterforskerne for å få fjernet restriksjonene. Uansett er det åpenbart at forhørsretten ved neste fengsling må følge praksisen fra Høyesterett, slik at det blir slutt på restriksjonene, sier Lars Grønnerøds forsvarer, Steinar Wiik Sørvik.

Veronica Orderuds forsvarer, Frode Sulland, er klar i sin sak:

- Sammen med dissensen i fengslingsspørsmålet sist, er kjennelsen fra Høyesterett det klareste signalet på at varetektstida snart er slutt. Jeg har godt håp om at ekteparet Orderud får feire jul utenfor fengselet.

Kristin Kirkemos forsvarer, Tor Kjærvik, mener neste fengslingsmøte blir svært interessant.

- Ved neste fengslingsmøte står vi foran en ny skillevei, mener Kjærvik.

Zedini-saken

Hassen Zedini er siktet for å ha tatt livet av sin kone, magedanseren Barbro Zedini.

Ektemannen har sittet varetektsfengslet i seks måneder med isolasjon.

- Det er særdeles gledelig å høre om kjennelsen fra Høyesterett, sier forsvarer Oscar Ihlebæk.