FÅR IKKE ANKE: Anders Behring Breivik tapte på alle punkter da Borgarting lagmannsrett behandlet søksmålet han hadde anlagt mot staten. Nå tillater ikke Høyesterett Breivik å anke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR IKKE ANKE: Anders Behring Breivik tapte på alle punkter da Borgarting lagmannsrett behandlet søksmålet han hadde anlagt mot staten. Nå tillater ikke Høyesterett Breivik å anke. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Høyesterett nekter Breivik å anke - Nå vil han klage til Strasbourg

Var forberedt på avslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ankeutvalget vil ikke tillate at Anders Behring Breiviks anke over menneskerettighetsdommen blir behandlet i Høyesterett.

Forsvarer Øystein Storrvik klager Anders Behring Breiviks sak inn til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, ifølge NRK.

Forberedt på avslag
Breiviks forsvarer var forberedt på at Høyesteretts avslag og vil fremme klage til Den europeiske menneserettsdomstolen.

- Vi er innstilt på å klage kjennelsen i Høyesterett så raskt som mulig inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen. Dette har vi hele tiden vært forberedt på, sier Breiviks forsvarer Øystein Storrvik til NTB.

Han konstaterer at Høyesterett ikke ønsker å ta Breiviks klage på soningsforholdene opp til behandling, men viser til at også landets høyeste domstol slår fast hvor alvorlig det er å sitte på isolasjon i seks år.

Justisdepartementet og kriminalomsorgen er godt fornøyd med at Høyesterett ikke vil behandle Breiviks anke på soningsforholdene.

- Fra statens side er vi godt fornøyd med denne begrunnelsen. Det gjør konklusjonen både mer robust og lettere å forholde seg til når folk lurer på hvorfor utvalget ikke har sluppet saken inn til behandling, sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted til NTB.

Enstemmig avgjørelse
I sin begrunnelse skriver Høyesteretts ankeutvalg at ingen deler av Breiviks anke har muligheter til å gi noe annet utfall enn den Borgarting lagmannsrett kom til.

- Høyesteretts ankeutvalg har i en enstemmig avgjørelse 8. juni 2017 besluttet ikke å gi samtykke til videre behandling av Anders Behring Breiviks anke i det søksmålet Breivik har anlagt mot staten, står det i pressemeldingen.

Dermed blir Lagmannsrettens dom 1. mars 2017 stående som rettskraftig.

Dommen konkluderer med at Breiviks soningsforhold ikke er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon.

Breivik gikk til sak mot staten fordi han mente soningsforholdene er så strenge at de brøt med hans grunnleggende menneskerettigheter. Etter å ha vunnet delvis fram i tingretten, tapte han på alle punkter da lagmannsretten behandlet saken i vinter.

Saken oppdateres.