Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyesterett nekter eks-lottomillionær gjeldshjelp

Høyesterett sier det virker støtende å gi en 44 år gammel mann gjeldshjelp for 3,7 millioner, etter at han i 2010 vant seks millioner på Lotto. Gjelda er i stor grad knyttet til en bedrageridom fra 2005.

LOTTOMILLIONÆR BLE GJELDSSLAVE:En 44 år gammel mann er nå gjeldsslave etter at Høyesterett nektet ham gjeldshjelp. I 2010 vant mannen 6 millioner på lotto. I dag har han 3,7 millioner i gjeld. FOTO : Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
LOTTOMILLIONÆR BLE GJELDSSLAVE:En 44 år gammel mann er nå gjeldsslave etter at Høyesterett nektet ham gjeldshjelp. I 2010 vant mannen 6 millioner på lotto. I dag har han 3,7 millioner i gjeld. FOTO : Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 44-åringen søkte frivillig gjeldsordning hos namsmannen i Oslo i 2012. Søknaden endte i rettsapparatet, der han tapte i tingretten i februar 2013. Mannen tapte senere også ankesakene i lagmannsretten og Høyesterett, ifølge dinepenger.no.

- Dommen betyr at mannen nå er dømt til gjeldsslave resten av livet. Hadde han fått en ordning kunne han ha kommet tilbake til samfunnet, sier mannens advokat, Vidar Sinding til Dagbladet.

Det hører med til saken at mannen på eget initiativ søkte om frivillig gjeldsordning, uten at retten tok hensyn til dette. I Lagretten var det for øvrig dissens. Rettens formann støttet mannens ønske.

- Det er etter min mening den beste dommen. Rettens formann så det fornuftige i å forsøke å få til en ordning som kunne gjøre min klient i stand til å yte et bidrag til samfunnet, og som kunne sikre at erstatningskravet ville bli betalt, forklarer Vidar Sinding.

Økonomisk veiledning Advokaten er svært skuffet over dommen, men erkjenner at dommerne trolig har truffet godt når det gjelder folks oppfatning av saken gjennom å karakterisere en gjeldsordning som støtende overfor andre som skylder penger.

- Da din klient vant denne store pengesummen, fikk han tilbud om økonomisk veiledning av Norsk Tipping?

- Det vet jeg ikke, men antar det. Han har åpenbart ikke benyttet seg av tilbudet, sier Sinding.

Mannen sliter med helse- og rusavhengighetsproblemer. Noe Sinding forteller trolig vil forverre seg nå som han ikke får anledning til komme på fote. Mannen er i dag innlagt på helseinstitusjon, men bor ellers på en liten hybel.

Dømt 44-åringens pengeproblemer tok til da han i 2005 ble dømt til ett år og tre måneders fengsel og to millioner kroner i erstatning, for grovt bedrageri mot DNB. Fengselsstraffen er sonet. Men pengene har han opprinnelig ikke hatt anledning til å betale tilbake, selv om han arbeidet til og fra fram til

Lottogevinsten på seks millioner kroner i 2010 kunne ha ryddet opp i dette, men mannen valgte andre løsninger. Advokat Sinding avviser imidlertid at pengene er rotet bort.

- Det som vi har klart å dokumentere er at han ikke har drevet uforsvarlig bruk av det meste av pengene, slik man skulle tro. Dette er heller ikke avvist av retten, forteller Sinding.

Pengene På spørsmålet om hvordan han har klart å akkumulere gjeld opp til 3,7 millioner kroner, etter å ha fått og brukt opp 6 millioner i løpet av relativt kort tid, svarer Sinding.

- Det meste er  forbindelse med erstatningskravet fra dommen i 2005. I tillegg er det kredittgjeld og andre ting. Men får han ikke hjelp, så vil dette raskt nå astronomiske høyder og han vil aldri kunne klare å betale noe tilbake, forklarer advokaten.

Advokaten tror at mannen om fem års tid vil bli innvilget gjeldssaneringsordning, men da vil det trolig være for sent.

- Han vil være 50 år og trolig ikke ha noe god helse. Dermed blir han uføretrygdet. Da vil ingen få pengene sine, sier Vidar Sinding.

Økonomisk veiledning
På oppdrag fra Norsk Tipping driver selskapet Steenberg & Plathe med frivillig økonomisk veiledning til de vinnerne som takker ja til tilbudet. Øyvind Olsen forteller at mellom 30 og 50 prosent av de som får tilbudet takker ja.

- Vi selger ikke noe produkt og leder dem ikke. Beslutningene skal være deres, men vi peker på ting som kan være av betydning. Skulle imidlertid ønske meg at flere benytter seg av tilbudet, siden dette er en tjeneste fra Norsk Tipping, sier han.

Dyre forburkslån og kredittgjeld er blant de ting som han anbefaler folk å kvitte seg med. Derimot ser han ikke noen problemer med å beholde boliglån som er komfortable, og heller bruke pengene på annen måte.

- Det kan være viktigere å ta vare på likviditeten, og heller skaffe seg en buffer på høyrentekonto. Dette gir økt handlefrihet, forteller han.

Olsen avslutter med at han har lest saken om 44-åringen, og forteller at det heldigvis finnes gode eksempler på vinnere i samme situasjon som 44-åringen, som har klart å få orden på livene sine.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!