Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyesterett nekter politiet å snoke i advokatsamtaler

Høyesterett har bestemt at politiet må slette telefonsamtaler mellom advokater og deres klienter, uten høre på lydbåndene.

MÅ SLETTE LYDBÅND:  - Høyesterett har slått fast at politiet ikke har lov til på høre på lydbåndopptak av samtaler mellom klienter og advokater, sier advokat John Christian Elden.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MÅ SLETTE LYDBÅND: - Høyesterett har slått fast at politiet ikke har lov til på høre på lydbåndopptak av samtaler mellom klienter og advokater, sier advokat John Christian Elden. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var advokat John Christian Elden som anket lagmannsrettens avgjørelse om at det var lovlig for politiet å høre på lydbånd samtaler mellom en siktet og en advokat i en straffesak.

Nå har Høyesterett slått fast at politiet må slette samtaler mellom en siktet og dennes advokat, uten å høre å høre på lydbåndet.

Det var i den pågående Lime-saken, der politiet avlyttet sentrale personer i butikkjeden fra februar til august 2014, herunder alle samtaler de hadde med sin advokater og andre personer med taushetsplikt, politiet ønsket å bruke lydbåndene som var tatt opp.   

- Det er bra at Høyesterett fastslår at politiet ikke har lov til å snoke i telefonsamtaler med advokater. Det er oppsiktsvekkende at politiet har trodd at de har kunnet gjøre det fritt fram til nå, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

I kjennelsen fra Høyesterett heter det:

«... må politiet - som sagt - slette disse samtalene uten gjennomhøring».

- Alle samtaler som måtte bli tatt opp under telefonavlytting der man snakker med advokater skal nå enten straks slettes av politiet, eller oversendes en dommer for gjennomgang av om det er klientsamtaler som skjer, fastslår advokat John Christian Elden overfor Dagbladet og fortsetter:

-  Hvis det er slike samtaler, skal dommeren slette dem. Det er en viktig klargjøring fra Høyesterett når de fastslår at den praksis politiet har fulgt er i strid med Grunnloven og Menneskerettighetene.