Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyesterett økte straffen for sovevoldtekt

En mann i 20-årene er i Høyesterett dømt til halvannet år i fengsel for en sovevoldtekt. Det er seks måneder mer enn dommen fra lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ble først frifunnet i Aust-Telemark tingrett, men da saken kom opp i Agder lagmannsrett, ble han funnet skyldig i grov uaktsom voldtekt. Der ville de tre fagdommerne dømme ham til halvannet års fengsel, men de fire lekdommerne mente det var for strengt og satte straffen til ett år.

Statsadvokaten mente straffen var for lav og anket saken til Høyesterett, som landet på at fagdommerne hadde rett, ifølge Rett24. Straffen ble satt i samsvar med aktors påstand – ett og et halvt år i fengsel.

Dette er første gang Høyesterett behandler et tilfelle av grov uaktsom sovevoldtekt der det ikke foreligger spesielt skjerpende eller formildende omstendigheter.

Høyesterett uttaler i dommen eksplisitt at det etter rettens mening ikke bør etableres noe normalnivå for grov uaktsom voldtekt, og skriver at straffeutmålingen må skje ut fra en vurdering av de konkrete omstendighetene.

Bakteppet for straffutmålingen er at lovgiver i 2010 ga klare signaler om skjerping av straffenivået for forsettlige sovevoldtekter.

Voldtekten skjedde etter en tur på pub i Tinn i Telemark i desember 2015. Både fornærmede og den dømte hadde drukket såpass mye at de karakteriserte seg som fulle, ifølge Telemarksavisa.

Fornærmede, som også er i 20-årene, forklarte i retten at hun våknet av at en mann lå over henne, men hun kunne ikke si med sikkerhet hvem det var. Mannen husker ikke hva som skjedde, men benekter å ha hatt samleie med kvinnen uten at hun ønsket det.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!