Høyesterett økte straffen for sovevoldtekt

En mann i 20-årene er i Høyesterett dømt til halvannet år i fengsel for en sovevoldtekt. Det er seks måneder mer enn dommen fra lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mannen ble først frifunnet i Aust-Telemark tingrett, men da saken kom opp i Agder lagmannsrett, ble han funnet skyldig i grov uaktsom voldtekt. Der ville de tre fagdommerne dømme ham til halvannet års fengsel, men de fire lekdommerne mente det var for strengt og satte straffen til ett år.

Statsadvokaten mente straffen var for lav og anket saken til Høyesterett, som landet på at fagdommerne hadde rett, ifølge Rett24. Straffen ble satt i samsvar med aktors påstand – ett og et halvt år i fengsel.

Dette er første gang Høyesterett behandler et tilfelle av grov uaktsom sovevoldtekt der det ikke foreligger spesielt skjerpende eller formildende omstendigheter.

Høyesterett uttaler i dommen eksplisitt at det etter rettens mening ikke bør etableres noe normalnivå for grov uaktsom voldtekt, og skriver at straffeutmålingen må skje ut fra en vurdering av de konkrete omstendighetene.

Bakteppet for straffutmålingen er at lovgiver i 2010 ga klare signaler om skjerping av straffenivået for forsettlige sovevoldtekter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer