Høyesterett opphevet drapsdom

Høyesterett har opphevet drapsdommen mot Tor-Erik Larsen (38) fordi et jurymedlem i Hålogaland lagmannsrett var inhabilt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at saken må opp på nytt i Bodø med nye juridiske dommere og ny jury.

Larsen ble i sommer dømt til forvaring i inntil 15 år med ei minstetid på ni år for drap på kona i Lofoten. 38-åringen ble også dømt for drap i 1990, etter at han hadde drept en svirebror i Mo i Rana.

Bakgrunnen for at Høyesterett opphevet dommen, var at et jurymedlem, som var med på å finne Larsen skyldig i 1990, også var med i juryen i sommer. Dette ble først kjent etter at Larsen var dømt.

Kan bli frikjent

Forsvarer John Chr. Elden anket til Høyesterett på grunn av at jurymedlemmet var inhabilt. Han fikk altså medhold. Det er svært sjelden at Høyesterett opphever en drapsdom.

- Jeg er meget godt fornøyd med avgjørelsen av rettssikkerhetsmessige grunner. Larsen har hele tida nektet straffskyld. Dette betyr at han får prøvd skyldspørsmålet på nytt. Det er sjølsagt av største betydning.

Det var uholdbart at et jurymedlem på denne måten satt med spesialkunnskaper om Larsen, uten at dette var kjent, sier advokat Elden.

Første sak

Det var statsadvokaten i Bodø som varslet Elden om jurymedlemmets dobbeltrolle. Etter det Dagbladet kjenner til, var det første gang Høyesterett hadde en drapssak til behandling med denne problemstillingen.

Larsen er tiltalt for å ha drept kona i Lofoten i 2001. I 1989 drepte han en svirebror, etter at vedkommende gjorde seksuelle tilnærmelser. Larsen hadde sonet ferdig denne dommen midt på 90-tallet.

Det har vært betydelige mengder alkohol med i spillet ved begge anledninger.

<!--BTEK0--> HISTORISK: Høyesterett har opphevet drapsdommen mot Tor-Erik Larsen, fordi et jurymedlem var inhabilt. <!--FOTO-->