REISEFORBUD: USAs høyesterett opprettholder det omstridte innreiseforbudet som president Donald Trump har ilagt personer fra seks muslimskdominerte land. Foto: AP Photo/Evan Vucci
REISEFORBUD: USAs høyesterett opprettholder det omstridte innreiseforbudet som president Donald Trump har ilagt personer fra seks muslimskdominerte land. Foto: AP Photo/Evan VucciVis mer

Høyesterett sier ja til Trumps reiseforbud

USAs høyesterett opprettholder det omstridte innreiseforbudet.

I januar i år besluttet Høyesterett at forbudet måtte vurderes, og de ni dommerne begynte arbeidet i april. Tirsdag kom konklusjonen, og Høyesterett har erklært at Donald Trumps omstridte reiseforbud for flere muslimske land er gyldig, skriver nyhetsbyrået AP.

President Donald Trump var raskt ute på Twitter etter at nyheten sprakk.

- Høyesterett opprettholder Trumps innreiseforbud. Wow, skriver Trump.

Konservative dommere

Tirsdagens kjennelse fra høyesterett ble forfattet av landets konservative høyesterettsjustitiarius John Roberts, som fikk støtte av sine fire konservative kolleger.

I kjennelsen vektla han at USAs president har betydelig makt til å regulere innvandring. Samtidig avviste han påstanden fra motstandere av forbudet om at det er rettet mot muslimer.

Roberts var imidlertid nøye med å understreke at kjennelsen ikke betyr at han støtter Trumps politikk.

- Vi tar ikke stilling til hvor fornuftig tiltaket er, skrev Roberts

Sonia Sotomayor, en av fire dommere som tok ut dissens, var uenig i synet om at forbudet ikke er rettet mot muslimer.

- Basert på bevisene i saken ville enhver rimelig utenforstående konkludert med at erklæringen (om innreiseforbudet) var motivert av antimuslimsk uvilje, skrev hun.

Omstridt og omskrevet

Det omstridte innreiseforbudet er blitt omgjort og revidert flere ganger. Den siste versjonen ble lagt fram i november i fjor. Formålet med det er å begrense eller hindre statsborgere fra seks hovedsakelig muslimske land i å reise til USA. De seks landene er Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen.

Trump-regjeringen har avvist at forbudet er antimuslimsk, og har isteden argumentert med at forbudet er nødvendig av sikkerhetsmessige grunner.

Høyesterett ga i desember fjor grønt lyst for at Trumps innreiseforbud kunne iverksettes mens de vurderte det.