Høyesterett skal avgjøre om kildevern må vike for muligheten til å avsløre politikorrupsjon

NRK Brennpunkt ble pålagt å oppgi kilder.

ANKET: NRK Brennpunkt anket dommen der de ble pålagt å oppgi sine kilder. 

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ANKET: NRK Brennpunkt anket dommen der de ble pålagt å oppgi sine kilder. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er klart etter at Høyesteretts ankeutvalg torsdag besluttet at fem dommere skal behandle anken fra NRK Brennpunkt som ble pålagt å oppgi hvem som krevde penger for 22. juli-dokumenter på vegne av en person i Oslo-politiet.

Tilbakeslag Påtroppende generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier seg glad for at Høyesterett skal behandle saken.

- Det vil være et klart tilbakeslag for kildevernet dersom lagmannsrettens kjennelse skulle bli stående, sier Jensen til NTB.

Det var 1. mars 2012 at NRK fikk tilbud om å kjøpe etterforskningsdokumenter i 22. juli-saken for 30 000 kroner. NRK avslo tilbudet, som kom flere uker før rettssaken mot Anders Behring Breivik startet.

Etterforskning Men da Dagbladet omtalte tilbudet høsten 2012, innledet Spesialenheten for politisaker en etterforskning i saken. Flere medarbeidere i NRK Brennpunkt ble avhørt, men nektet å si hvem som kom med tilbudet. NRK-medarbeiderne viste til pressens rett til å beskytte sine kilder.

Oslo tingrett ga NRK medhold. Retten la vekt på at viktige kilder kan bli borte dersom journalister pålegges vitneplikt.

- Retten ser det slik at vi befinner oss i ytringsfrihetens kjerneområde, og der er kildevernet etter Høyesteretts praksis tilnærmet absolutt, heter det i dommen Oslo tingrett avsa 3. mai i år.

Første gang Spesialenheten for politisaker anket saken inn for Borgarting lagmannsrett som enstemmig kom til motsatt konklusjon av Oslo tingrett. Her ble redaksjonssjef Vibeke Haug pålagt å oppgi hvem som forsøkte å selge en CD-rom med etterforskningsdokumenter på vegne av noen i politiet.

- Vi har over år behandlet mange saker hvor det har vært spørsmål om mulig lekkasje av opplysninger til mediene. Vi har aldri tidligere valgt å prøve pressens kildevern. Men i denne saken er det et element av mulig korrupsjon som er langt mer framtredende enn det vi har sett før. Derfor synes vi det er riktig å få prøvet spørsmålet ved domstolen, sier sjefen for Spesialenheten, Jan Egil Presthus, til NTB.

Ikke publisert Lagmannsretten sa seg enig i at kildevernet må være absolutt i saker av stor samfunnsmessig betydning. Men retten ser ikke at det har skjedd her, siden NRK Brennpunkt avslo å kjøpe opplysningene det var snakk om.

Norsk Redaktørforening frykter at denne forståelsen av at kildevernet må vike dersom noe ikke blir publisert blir stående.

- De kildene som måtte henvende seg til mediene vil ikke vite på forhånd om materialet vil bli mottatt eller om det blir publisert. Man vil bare vite at det er usikkert om det blir publisert. Dette vil kunne føre til at færre kilder med ulike motiver vil henvende seg. Vi håper at Høyesterett vil snu på lagmannsrettens kjennelse, sier Arne Jensen.

(NTB)