Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyesterett skal behandle innsynsnekt i Treholt-saken

Mediene krever innsyn i lydopptak fra 1985.

TOPPBYRÅKRAT: Arne Treholt var byråsjef i UD da han i 1978 tok imot de greske politikerne Melina Mercouri og Andreas Papandreou på Fornebu. Foto: ERIK THORBERG / NTB SCANPIX
TOPPBYRÅKRAT: Arne Treholt var byråsjef i UD da han i 1978 tok imot de greske politikerne Melina Mercouri og Andreas Papandreou på Fornebu. Foto: ERIK THORBERG / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mediene argumenterte med at å nekte innsyn i lydopptakene er en krenkelse av Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 10, og at dette er et inngrep i ytringsfriheten. Saken skal avgjøres av Høyesterett i avdeling med fem dommere og det skal holdes muntlige forhandlinger.

Borgarting avviste Saken ble fremmet for Høyesteretts ankeutvalg etter at Borgarting lagmannsrett i mai nok en gang avviste medienes begjæring om tilgang til lydbåndopptakene fra Treholt-saken.

Høyesteretts ankeutvalg behandlet denne saken for andre gang etter at de i mars kom til at Borgarting lagmannsrett begikk en saksbehandlingsfeil ved at retten ikke tok stilling til om vilkårene for innsyn materielt sett er oppfylt.

Mediene anket avgjørelsen inn for Høyesterett i desember i fjor. Lagmannsretten kom til at Politiets sikkerhetstjeneste ikke behøvde å utlevere opptak fra rettssaken mot Arne Treholt.

Lagmannsretten mente det ikke var grunnlag i straffeloven for å gi innsyn i materialet fra den lukkede delen av rettssaken.

Medhold i tingretten Opprinnelig fikk norske medier medhold i Oslo tingrett, men PST anket videre til lagmannsretten, som ga PST medhold.

Mediene som står bak anken er Morgenbladet, P4, Vårt Land, Klassekampen, TV 2, Aftenposten, Norsk Redaktørforening, VG, Stavanger Aftenblad, Nordlys, Dagsavisen, Nettavisen, Dagbladet, Fædrelandsvennen, NRK, Utrop, Norsk Presseforbund og Bergens Tidende.

(NTB)