Høyesterett skal bestemme om knivstikker (17) skal få forvaring

Etter en grov knivstikkingsepisode i 2017 skal Høyesterett avgjøre om den da 17 år gamle gjerningsmannen skal dømmes til forvaring.

HØYESTERETT: Høyesterett skal avgjøre om den da 17 år gamle gutten kan og skal dømmes til forvaringsstraff. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
HØYESTERETT: Høyesterett skal avgjøre om den da 17 år gamle gutten kan og skal dømmes til forvaringsstraff. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

14. september 2017 ble en 36 år gammel mann knivstukket 12 ganger i hodet og 41 i ganger på resten av kroppen på Vulkan i Oslo. Flere av stikkene var livstruende, men mannen overlevde da han fikk medisinsk hjelp i tide.

Det var en 17 år gammel gutt som overfalt 36-åringen. Gutten var godt kjent for politi og barnevern, og var dømt for både vold og trusler tidligere.

Forvaringsstraff

Gutten, som fyller 19 i år, har blitt dømt i saken i både tingretten og lagmannsretten. I lagmannsretten ble han dømt til fire års fengsel på grunn av sin lave alder.

Et sentralt spørsmål i begge rettsrundene var om han skulle dømmes til forvaring, til tross for sin unge alder - noe han ikke ble. Dette anket statsadvokat Tomasz Edsberg til Høyesterett.

STATSADVOKAT: Tomasz Edsberg avbildet i retten i 2015. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STATSADVOKAT: Tomasz Edsberg avbildet i retten i 2015. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Torsdag informerer statsadvokat Edsberg om at påtalemyndighetens anke er tillat fremmet for Høyesterett.

- Det vil si at Høyesterett skal avgjøre om tiltalte kan og skal dømmes til forvaringsstraff, sier Edsberg til Dagbladet.

Tidspunkt for ankeforhandlingen i Høyesterett er foreløpig ikke fastsatt.

Vurdert som tilregnelig

Etter knivstikkingen på Vulkan ble gutten utredet og fikk diagnosen barneautisme, kommer det fram i dommen. I begge rettsrundene ble han vurdert som tilregnelig.

Dagbladet er kjent med at guttens forsvarer, Lise Reiersen, har anket tilregnelighetsspørsmålet til Høyesterett.

- Det blir bare ny behandling av reaksjonsfastsettelsen, skriver hun i en tekstmelding til Dagbladet torsdag ettermiddag.

Sjeldent

Det er svært sjeldent at lovbrytere under 18 år blir dømt til forvaring i Norge.

I 2017 ble en 16 år gammel gutt dømt til 11 års forvaring for dobbeltdrapet på Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) i Kristiansand i 2016. Dommen be seinere omgjort i lagmannsretten til 11 års fengsel uten forvaring.

Den eneste mindreårige som før dette ble dømt til forvaringsstraff, er jenta som er dømt for det såkalte Vollen-drapet. Hun fikk 9 år med 6 måneders minstetid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer