Høyesterett stanser håndtellingen

USAs føderale høyesterett stanset i kveld kontrolltellingen av stemmer i Florida. Den dramatiske beslutningen kan avgjøre presidentvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håndtellingen av tusenvis forkastede stemmer startet i kveld. Men republikanerne krevde at landets høyesterett skulle gripe inn.

Med fem mot fire stemmer påla USAs øverste domstol Florida å stanse den kontroversielle kontrolltellingen. Det tyder på at flertallet mener deres kolleger i solskinnsstaten blander seg langt mer inn i valgprosessen enn grunnloven gir adgang til.

Ødeleggende

Høyesterett kommer sammen igjen mandag morgen for å behandle realitetene i saken. Men selv om stoppordren er en midlertidig forføyning, river den tilsynelatende grunnen under Al Gores muligheter til å sikre flertall i Florida og dermed seier i presidentvalget før fristen går ut 12. desember, altså tirsdag.

Gårsdagens kjennelse fra Floridas høyesterett innebar at minst 43.000 stemmer skulle kontrolltelles for hånd. Det lå an til en beinhard kamp mot klokka for Al Gore. Fristen fra delstatsdomstolen er søndag kl. 20:00 norsk tid.

Vurderingssak

Stemmesedlene som skal kontrolleres ble avvist av tellemaskinene, mange fordi det mangler tydelige hull i kortet, andre fordi velgeren tilsynelatende har stemt for to presidentkandidater. Floridas høyesterett har gitt tellekorpsene i oppdrag å avgjøre hva som var velgernes egentlige hensikt, et mandat republikanerne sier inviterer til vilkårlighet og forskjellsbehandling.

Mikroskopisk

Da fire av de sju dommerne i delstatens hovedstad Tallahassee godkjente stemmer som var avgitt etter en tidligere frist, reduserte til George W. Bushs ledelse til fattige 154 stemmer av nesten seks millioner avgitte. De fleste valgobservatører regner med at Gore har mest å hente på kontrolltellingen, selv om også valgdistrikter med republikansk overvekt skal telles på ny.

Det er ennå uklart hvem som til slutt avgjør presidentvalget.

Høyesterett i Washington kan forkaste den siste kjennelsen fra domstolen i Florida og slik sikre seier for Bush. Men landets øverste domstol er tilsynelatende sterkt splittet. Det var bare ved å unnlate å ta stilling til hovedspørsmålene at de ni kappekledde 1. desember klarte å enes om en minimumskjennelse som sendte spørsmålet tilbake til Tallahassee.

Lei rotet

Fire dommere på høyesteretts liberale fløy ga klart uttrykk for at de mener domstolen ikke har myndighet til å overprøve rettsvesenet i delstaten i en valgsak.

Delstatsforsamlingen i Florida kommer sammen igjen tirsdag og vil trolig bekrefte den opprinnelige utnevnelsen av valgmenn for Bush. Resultatet kan bli to sett med valgmenn og endelig avgjørelse i Kongressen.

Men kveldens ordre fra høyesterett kan være signal om at domstolen er lei rotet som truer legitimiteten til det politiske systemet og har bestemt seg for å gripe tøylene. Det kan bli redningen for George W. Bush.

<B>TELLINGEN FORTSETTER:</B> Leon Countys John Stott (t.h) og sheriffen Gene Rebell bærer inn 9000 stemmesedler til biblioteket i Tallahassee, Florida i dag.