Høyesterett ut mot varetekt

En oppsiktsvekkende kjennelse fra Høyesterett vil få direkte innvirkning på Orderud-saken. Høyesterett slår fast at domstolene må være restriktive med å bruke varetektsfengsling med isolasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett opphevet fredag lagmannsrettens kjennelse om brev- og besøkskontroll for Veronica Orderud. Det betyr at saken går tilbake til lagmannsretten, før eventuelt brev- og besøkskontrollen oppheves for Veronica.

Høyesterett har nå tatt stilling til det brennbare varetektsspørsmålet. I den ferske kjennelsen slår Høyesteretts kjæremålsutvalg blant annet fast at «det er grunn til for domstolene til å følge en restriktiv praksis når det gjelder langvarig varetektsfengsling med restriksjoner som innebærer isolasjon».

Bakgrunnen er en narkotika-sak, hvor en siktet 30-åring sitter på femte måned med restriksjoner.

- Svaret fra Høyesterett vil få betydninger og konsekvenser for langvarig bruk av islasjon i varetekt. Det er tydelig at Høyesterett, i alle fall i denne saken, har lagt grensa på fem måneder. I henhold til norsk straffeprosess _ og den nye menneskerettsloven _ må en forlenget fengsling med restriksjoner begrunnes svært godt, mener advokat Frithjof Feydt, som forsvarer den siktede 30-åringen.

Følger for Orderud-saken

Kjennelsen vil få direkte innvirkning på Orderud-saken, hvor de fire siktede har sittet med brev- og besøkskontroll i fem måneder.

- Jeg vil allerede mandag ta kontakt med etterforskerne for å få fjernet restriksjonene. Uansett er det åpenbart at forhørsretten ved neste fengsling må følge praksisen fra Høyesterett, slik at det blir slutt på restriksjonene, sier Lars Grønnerøds forsvarer, Steinar Wiik Sørvik.

Kristin Kirkemos forsvarer, Tor Kjærvik, mener neste fengslingsmøte blir svært interessant.

Ny skillevei

- Ved neste fengslingsmøte står vi foran en ny skillevei, mener Kjærvik.

Også Per Kristian Orderud har påkjæret lagmannsrettens kjennelse om brev- og besøkskontroll. En avgjørelse fra Høyesteretts kjæremålsutvalg er ventet på mandag.