ETTER BLODBAD: Statsminister Raja Pervez Ashraf sammen med sjia-muslimer i Quetta, etter blodbadet som kostet 96 menneskeliv torsdag i forrige uke. Mens landet preges av uro på mange kanter, vil nå Høyesterett ha statsministeren arrestert. Foto: AFP / Scanpix / BANARAS KHAN
ETTER BLODBAD: Statsminister Raja Pervez Ashraf sammen med sjia-muslimer i Quetta, etter blodbadet som kostet 96 menneskeliv torsdag i forrige uke. Mens landet preges av uro på mange kanter, vil nå Høyesterett ha statsministeren arrestert. Foto: AFP / Scanpix / BANARAS KHANVis mer

Høyesterett vil arrestere Pakistans statsminister

Høyesterett i Pakistan har utstedt en ordre om å arrestere statsminister Raja Pervez Ashraf og femten andre i forbindelse med en korrupsjonsaffære fra 2010.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Raja Pervez Ashraf var i 2010 minister for vann og energi, og han mistenkes for å ha tatt imot bestikkelser da han godkjente prosjekter for bygging av kraftverk. Høyesterett har gitt myndighetene ordre om å bringe ham inn for domstolen torsdag.

Han skal, etter anklagene, ha stukket unna store summer av penger, angivelig millioner av US dollar, ifølge pakistanske media. Ashraf avviser alle anklagene.
 
Forsterker uro
Politiske analytikere tror ikke dette vil føre til statsministerens snarlige fall. Men det bare forsterker uro og strid på mange kanter av landet. Statsminister Ashraf har flere ganger ligget i åpen strid med en stadig mer uavhengig høyesterett. I august i fjor krevde Høyesterett at statsministeren måtte be myndighetene i Sveits om å gjenoppta etterforskning mot president Asif Ali Zardari for korrupsjon i en affære fra 1990-tallet.
 
Forgjengeren til Ashraf som statsminister, Yousuf Raza Gilani, nektet å gjøre dette og viste til at president Zardari nyter immunitet. Men en lov om amnesti  for landets politiske ledere ble opphevet av Høyesterett i 2009. Gilani ble tvunget til å gå av i juni i fjor.

Sammensvergelse?
Høyesteretts kjennelse kommer samtidig som den populistiske geistelige Tahirul Qadri leder store demonstrasjoner i hovedstaden Islamabad med krav om at Ashraf og hans regjering må gå av. Demonstrantene jublet over Høyesteretts avgjørelse.
 
Dette kan bare være et tilfeldig sammenfall i tid. Men i Pakistan, hvor tanker om hemmelige sammensvergelser alltid blomstrer, styrker det mistankene om støtte til den muslimske lederen Qadri fra krefter innen rettsvesenet og de militære.

Sekterisk vold
I helga måtte også statsminister Ashraf sparke førsteministeren i landsdelen Balochistan etter et angrep fra ei ytterliggående sunni-muslimsk gruppe mot sjia-muslimer, hvor 96 mennesker omkom. Sjiaene utgjør om lag 20 prosent av innbyggerne i Pakistan, mens det overveldende flertallet er sunnier. Blodig sekterisk vold har i alle år hjemsøkt landet fra det ble uavhengig.