Høyesterett vil ikke redde Johan (7 uker)

Griper ikke inn overfor Haukeland Universitetsykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I ettermiddag har Høyesterett kjæremålsutvalg avist begjæringen fra guttens far om at rettsvesenet må ta stilling til om sykehuset rett til å avslutte behandlingen.

Den syv uker gamle babyen Johan er født med en sjelden og dødelig syndromet - det såkalte Edvards syndrom.

Ingen ankemulighet

Tingretten og lagmannsretten har tidligere kommet til samme konklusjon. Dermed har ikke foreldrene flere ankemuligheter.

Les også: Sykehus stopper hjelpen til Johan (7 uker)

- Jeg har akkurat snakket med far til Johan og han er selvsagt veldig skuffet og oppgitt. Jeg kan ikke anbefale min klient å forfølge saken videre innen rettsvesenet i denne omgang, men det er klart at saken vil få et etterspill senere i forhold til sykehuset, sier advokatfullmektige Trygve L. Matre til Dagbladet.no.

Høyesterett kjæremålsutvalg sa også nei til kravet om at retten måtte pålegge sykehuset umiddelbart å gjenoppta behandlingen.

Ti prosent sjanse

Om lag ti barn blir født i Norge hvert år med dette syndromet som også går under navnet Trisomi 18. Halvparten av barna dør før de er to måneder gamle, og selv om Johan er en rørlig gutt som bare ser, hører og føler, har han etter statistikken bare ti prosent sjanse til å overleve sitt første leveår.

STOPPER LIVREDDENDE HJELP: Haukeland universitetssykehus stoppet i går pustehjelp til sju uker gamle Johan, som lider av svært sjeldne Edvards syndrom. Nå har faren bedt Høyesteretts kjæremålsutvalg om hjelp. Arkivfoto: ODDMUND LUNDE
STOPPER LIVREDDENDE HJELP: Haukeland universitetssykehus stoppet i går pustehjelp til sju uker gamle Johan, som lider av svært sjeldne Edvards syndrom. Nå har faren bedt Høyesteretts kjæremålsutvalg om hjelp. Arkivfoto: ODDMUND LUNDE Vis mer

Men guttens foreldre mener at sønnen har rett på et verdig liv og behandling for pusteproblemer, så lenge det går.

Støtteerklæringer

Barn med Edvards syndrom får plutselig åndeproblemer og må ha avansert munn til munn-hjelp. Det kan skje mange ganger om dagen, og det kan gå lang tid mellom hver gang.

Nå har Johan ikke hatt problemer siden forrige tirsdag, men så har sykehuset sagt at de ikke vil gjøre noe når problemet dukker opp igjen. Da kan han dø.

- De siste dagene har vi fått flere støtterklæring fra foreldre med barn i tilsvarende situasjon fra flere steder i landet. Det varmer selvsagt, og nå får vi sette og ned å tenke hvordan vi skal håndtere situasjonen videre. Siste ord er ikke sagt i denne saken, selv om rettsvesenet det ikke er deres bord, sier advokatfullmektige Matre til Dagbladet.no.

Høyesterett vil ikke redde Johan (7 uker)
PRINSIPPSAK: Det er en viktig prinsippak om et sykehus kan beslutte å avbryte livreddende behandling uten at en slik avgjørelse kan overprøves av det sivile rettsapparatet, sier advokatfullmektig Trygve L. Mare.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer