Høyesterett vil prøve drosjeløyve-sak

Høyesterett vil behandle en anke fra fire drosjeeiere i Oslo som ble fratatt sine løyver av Oslo kommune i forbindelse med den såkalte drosjesvindelsaken.

KLAR TIL DYST: Advokat John Christian Elden representerer to av de fire drosjeeierne og sier til NTB at han er godt fornøyd med at saken nå skal fremmes for landets høyeste domstol. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KLAR TIL DYST: Advokat John Christian Elden representerer to av de fire drosjeeierne og sier til NTB at han er godt fornøyd med at saken nå skal fremmes for landets høyeste domstol. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To jenter under skolepliktig alder skal ha blitt utsatt for grove seksuelle overgrep av en ukjent gjerningsmann i Asker fredag. Politiet ber om tips i saken.

Sammen med en rekke andre drosjeeiere i saken krever de erstatninger på opp til hundre millioner kroner for tapte inntekter, men sakene som ankes, gjelder selve løyvet.

Drosjeeierne er uenige i at de i tillegg til ordinær straff også mistet sine løyver. De klaget dette inn til kommunens ankeutvalg, men løyvene ble inndratt umiddelbart, selv om klagesaken ennå ikke var ferdigbehandlet.

Høyesteretts ankeutvalg har tidligere besluttet at kommunen ikke hadde rett til å inndra løyvet til en drosjeeier før den endelige klagesaken var ferdig.

Godt fornøyd Advokat John Christian Elden representerer to av de fire drosjeeierne og sier til NTB at han er godt fornøyd med at saken nå skal fremmes for landets høyeste domstol.

- Høyesterett skal prøve det prinsipielle i at kommunen nesten ti år etter trekker tilbake løyvene i strid med det Høyesterett selv ga anvisning på i 2009. Vi har et godt håp om at det nå blir satt et endelig punktum for dem som har ryddet opp etter seg, gjort opp sin gjeld og sonet sin straff, sier han til NTB.

Også Oslo kommune anket saken inn for Høyesterett, som tillater den fremmet.

- Mange av disse sakene er stanset tingretten i påvente av hvordan dette går. Hvis kommunen får medhold, faller sakene bort, sier kommuneadvokat Lars Marius Heggberget til NTB.

Presedens Sammen med Eldens to saker, vil Høyesterett se på anken til ytterligere to drosjeeiere som advokat Anders Christensen representerer. De fire sakene blir behandlet samlet.

- Det er over femti saker som venter i rettssystemet. Det er tilbakekalt 180 løyver, men mange av disse sakene har falt bort av andre årsaker. De som ikke har klart å gjøre opp for seg, får uansett ikke løyvet tilbake. Disse har klart det og har kjørt videre nå i ti år siden dette startet, sier Anders Christensen til NTB.

Av de 50 sakene er det nå de fire første som skal opp i rettssystemet. En av Christensens to klienter har vunnet i tingretten og lagmannsretten fordi han bidro til etterforskningen i drosjesvindelsaken.

- Men hvis Høyesterett gir alle fire medhold, så vil det definitivt skape presedens for de andre femti. Nå får vi endelig en avklaring, sier Christensen.

Høyesteretts ankebehandling blir ikke berammet før tidligst neste uke.

(NTB)