KAN BLI SITTENDE I KISANGANI: Tjostolv Moland og Joshua French. 
Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
KAN BLI SITTENDE I KISANGANI: Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer

Høyesterettsaken kan gå uten Moland og French tilstede

Har ikke råd til å sende fangene fra Kisangani til Kinshasa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det er ventet at Kongo-saken mot de to nordmennene kommer opp for landets høyeste militære domstol i løpet av vinteren.

Men når militærretten settes i hovedstaden Kinshasa kan Moland og French fortsatt sitte på cella i sentralfengselet i Kisangani.

Ifølge Molands kongolesiske forsvarer André Kibambe er det aktuelt å gjennomføre høyesterettsbehandlingen uten de to nordmennene til stede.

— Jeg har snakket med sekretæren for den militære høyesteretten. Han fortalte meg at dette er en aktuell måte å gjøre det på, sier Kibambe til Dagbladet.

Ny start Ifølge forsvareren er det praktiske hensyn som gjør at Moland og French kan bli utestengt fra sin egen rettssak.

— De to vil uansett ikke komme til ordet i en høyesterettsbehandling. Det vil ikke bli noen ny bevisføring og de vil ikke få forklare seg på nytt.

Han sier høyesterett først og fremst skal vurdere prosessene som har vært mot de to i Kisangani.

— Kommer de til at dommene må oppheves, vil saken bli sendt tilbake til domstolen i Kisangani for en helt ny behandling, men denne gang med en annen dommer.

To rettssaker mot de to ble ført i fjor høst. Begge er blitt kraftig kritisert for verken å tilfredsstille internasjonale rettsnormer eller kongolesisk lov om rettsprosess.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store deler av rettssakene ble holdt uten at nordmennene hadde tolk.

Pengemangel Kibambe tror at høyesterettsbehandlingen kommer til å ende med at saken blir sendt tilbake til den laveste militære retten i Kisangani.

Siden dette er et mulig utfall vurderer høyesterett det som upraktisk å frakte de to til Kinshasa for så å frakte dem tilbake til Kisangani. Pengemangel kan bli avgjørende.

— Rettssystemet her har ikke de finansielle midlene som skal til for å frakte de to til Kinshasa og seinere tilbake til Kisangani, sier han.

Kibambe ser ikke noe stort problem med at Moland og French muligens ikke får være til stede i rettssaken som skal forkaste eller stadfeste dødsdommene mot dem.

— Det er ikke noen grunn til at de skal komme hit. Jeg tror de blir værende i Kisangani, sier han på telefon fra hovedstaden.

Norske diplomater har i flere uker jobbet for å finne ut av hvordan høyesterettsbehandlingen skal gjennomføres i praksis. Rettssak uten Moland og French til stede har blitt diskutert.

— Vi har også hørt noe om dette, men vi har ingen faste holdepunkter for at det vil skje på denne måten, sier Norges ambassadør i Angola, Jon Vea. Han har også ansvaret for DR Kongo.