Høyesterettsdommer: - Krevende

Høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie sier situasjonen rundt høyesterettsdommer Jens E. A Skoghøy er krevende.

Høyesterettsdommer Jens E. A Skoghøy og høyesterettsjustitiarus Toril Marie Øie. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL Foto: Lise Åserud / NTB / POOL
Høyesterettsdommer Jens E. A Skoghøy og høyesterettsjustitiarus Toril Marie Øie. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL Foto: Lise Åserud / NTB / POOL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie uttaler seg fredag om den siste ukas medieoppslag etter at høyesterettsdommer Jens E. A Skoghøy har hevdet at han ble forgiftet av sin kone i høst.

- For Norges Høyesterett er dette en krevende sak, også fordi vi som arbeidsgiver er bundet av taushetsplikten. Saken gjelder i utgangspunktet en dommers privatliv, og den har medført store menneskelige omkostninger for de involverte. Den har samtidig medført at det rettes oppmerksomhet mot Skoghøys rolle som høyesterettsdommer, sier Øie.

Skoghøy er for tida i studiepermisjon.

- De siste sakene han behandlet før han gikk ut i permisjon, var i Høyesteretts ankeutvalg. Den siste saken han var med på der, ble avgjort 9. september. En uriktig formulering i avgjørelsen ble rettet 12. september. To hevingskjennelser er avsagt av ham i ettertid, men dette er rene formalavgjørelser hvor resultatet følger uttrykkelig av loven, sier Øie.

Øie nevner at høyesterett har fått mange spørsmål om Skoghøy kan fortsette som dommer de siste dagene.

- På helt generelt grunnlag er det viktig å minne om at dommere er selvstendige og uavhengige i sin dømmende virksomhet, ikke bare fra de andre statsmaktene, men også fra sine kolleger og ledelsen i domstolen de tilhører. Dette er et viktig prinsipp, ikke minst for høyesterettsdommere. En dommer kan bare fratas sitt embete eller tas ut av dømmende virksomhet ved suspensjon av Kongen i statsråd eller avskjed ved dom, sier hun.

Torsdag avslørte Dagbladet at Skoghøy har sendt en rekke grove meldinger til sin kone - som er ukrainsk - i høst. Han har blant annet skrevet at han «Håper Ukraina slettes fra kartet».

Skoghøys kone, Nataliia Skoghøy, har benektet anklagene om på det sterkeste.

Torsdag kommenterte Skoghøy meldingene han har sendt til sin kone på følgende vis:

«På det tidspunktet satt giften fremdeles i kroppen og reduserte min dømmekraft og fungering. Jeg var fortsatt syk og nedbrutt. Selv om giften er ute av blodet etter et par dager, går det et par måneder før virkningen er ute av kroppen. Selvsagt gir ikke meldingene uttrykk for mitt syn på ukrainere. Det er meldinger som er skrevet av en syk og nedbrutt mann med betydelige abstinensproblemer. Det er først nå - to måneder etter siste giftinntak - at jeg ikke lenger er påvirket av giften».

Dagbladet har fredag stilt Skoghøy spørsmål om han burde være sittende i sin stilling gitt den siste tidas medieoppslag:

«Jeg er utnevnt som dommer, og det er ikke noen grunn for meg til å søke avskjed», skrev Skoghøy til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer