Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høygravid kvinne tok i bruk skjult kamera: - Folk bryr seg ikke

Journalisten får støtte etter at hun la ut videoen på Facebook.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Miri Michaeli Schwartz er Europa-korrespondent for den israelske nyhetstjenesten Channel 10, og for kort tid siden valgte hun å bruke sin profilerte posisjon til lufte sin frustrasjon rundt et velkjent problem: Folk som ikke reiser seg for gravide på offentlig transport.

Det er Huffington Post og Daily Mail som omtaler videoen journalisten la ut på sin egen Facebook-profil. I London får nemlig gravide en egen button som signaliserer til medpassasjerene at de burde reise seg.

Hennes erfaring var derimot at det ikke var nevneverdig mange som gadd å bry seg, så Schwartz utstyrte seg selv med skjult kamera for å dokumentere likegyldigheten, og skrev et lengre innlegg.

Se klippet øverst i saken.

- Ni måneder med t-bane-pendling, utstyrt med «baby ombord»-button, er snart over. Først tenkte jeg at denne lille biten med informasjon var en brilliant oppfinnelse. Hvordan skal andre vite at jeg er morgenkvalm uten en skikkelig kul på magen, innleder Schwartz før hun fortsetter:

- Jeg bar min button med stolthet, og håpet folk ville legge merke til meg. Ikke minst håpet jeg at noen ville gi bort setet sitt. Det skjedde ikke, så jeg trodde innbyggerne i London kanskje ville kjenne sin besøkelsestid når jeg fikk stor mage senere under graviditeten.

FRUSTRERT: Miri Michaeli Schwartz er Europa-korrespondent for den israelske nyhetstjenesten Channel 10. Foto: Privat / Facebook
FRUSTRERT: Miri Michaeli Schwartz er Europa-korrespondent for den israelske nyhetstjenesten Channel 10. Foto: Privat / Facebook Vis mer

Reporteren beskriver opplevelsen som «forferdelig», og hevder at selv 38 uker inn i svangerskapet fortsatte passasjerene å ignorere henne.

- Pendlere i London bryr seg ikke, så for å vise dere én dag i mitt liv tok jeg med meg et skjult kamera. I lange perioder står jeg på t-banen oppblåst, utstlitt og redd for en eventuell bråbrems, skriver Schwartz.

Ifølge Daily Mail ble London-undergrunnens «Baby on Board»-button innført i 2005. 11 år senere virker det altså som om tiltaket har liten effekt.

Den samme problematikken er tatt opp tidligere her hjemme i Norge.

Ruter i Oslo oppfordrer i sine retningslinjer alle til å gi vekk setet til gravide, eldre eller personer med nedsatt funksjonsevne. NSB har oppmerkede seter for det samme.

BABY OMBORD: En slik button skal sikre gravide kvinner sitteplass på t-banen i London. Foto: Transport for London
BABY OMBORD: En slik button skal sikre gravide kvinner sitteplass på t-banen i London. Foto: Transport for London Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media