Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høygravide asylsøkere kom ikke på sykehus fordi de ikke kunne legge ut for taxi

Kommunelegen slo alarm: psykisk syke asylsøkere fikk ingen oppfølging, og fødeklare, gravide kvinner kom seg ikke til sykehuset.

TOK AFFÆRE: Moss kommune ble i fjor varslet om «flere uheldige hendelser» som gjaldt oppfølgingen av gravide, barselkvinner og nyfødte barn hos Moss mottak AS, går det fram av et brev skrevet av kommunelege Lise Wangberg Storhaug. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TOK AFFÆRE: Moss kommune ble i fjor varslet om «flere uheldige hendelser» som gjaldt oppfølgingen av gravide, barselkvinner og nyfødte barn hos Moss mottak AS, går det fram av et brev skrevet av kommunelege Lise Wangberg Storhaug. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Moss kommune ble i fjor varslet om «flere uheldige hendelser» som gjaldt oppfølgingen av gravide, barselkvinner og nyfødte barn hos Moss mottak AS.

Det går fram av et brev sendt fra Moss kommune til UDI, 29. mai i fjor. Der skriver kommunelege Lise Wangberg Storhaug:

- Kommunen er helt avhengig av et godt samarbeid med mottaket om disse kvinnene som er i en svært sårbar situasjon, og mottaket må tilrettelegge for at kommunen skal kunne gi helsetjenestene disse kvinnene og barna har krav på. (...) Kommunen er i tvil om disse kvinnene får et godt nok tilbud fra mottaket.

I brevet understreker kommunelegen at gravide er en sårbar gruppe som trenger ekstra oppfølging, og at forholdene har havnet på Fylkesmannens bord. I brevet går det også fram at kommunelegen reagerte på behandlingen som flere psykisk syke og kronisk syke asylsøkere har fått.

- Mange asylsøkere har utfordringer i forhold til spesielt psykisk helse, og også fysisk helse. Vi har hatt noen uheldige episoder med alvorlig syke pasienter som vi ikke mener hører hjemme i et desentralisert asylmottak, skriver Storhaug.

Les også: Dette får mottaksbeboere i lommepenger. - Har ikke råd til lege og trekker ut tenner på hverandre

Bekymring Overfor Dagbladet bekrefter kommunelege Storhaug at det var flere uheldige hendelser som gjaldt både gravide og psykisk syke.

- Når det er bekymring knyttet til asylsøkere som er syke og som trenger hjelp, får vi stort sett beskjed enten fra asylmottaket selv eller gjennom noen av tjenestene våre, sier Storhaug til Dagbladet.

- Det har ikke vært hendelser der det har stått om liv. Men det har vært flere saker med bekymring om beboere med psykiske problemer og kroniske sykdommer, som har krevd tett oppfølging. I et desentralisert mottak med separate leiligheter, slik Moss mottak er, er det vanskeligere å følge opp beboerne tett, sier Storhaug.

Hun forteller at et typisk tiltak i slike saker er at asylsøkerne flyttes til et mottak der det er lettere å følge dem opp.

Gravide fikk problemer - Hva har skjedd i de uheldige hendelsene som angikk gravide?

- Noen av jordmødrene og helsesøstrene reagerte i saker hvor det var gravide som var fødeklare - men møtte utfordringer knyttet til transport, sier Storhaug.

- Det har vært to-tre tilfeller der kvinner som skulle føde hadde problemer med å komme seg til sykehuset. Det var ikke så nært opptil fødselen at de hadde krav på ambulanse, det var omkring ti timer igjen. De hadde krav på å få dekket drosje, men asylsøkere har ofte ikke penger til å legge ut. Da oppsto det problemer - men alle fikk til slutt føde på sykehus, sier Storhaug.

Hun legger til:

- Etter dette hadde vi et oppfølgingsmøte. Nå er det blitt mye bedre.

Deler bekymringen En talsperson for Moss mottak, som ikke ønsker navnet sitt på trykk, sier at jordmor eller lege må rekvirere drosje for alle gravide og at det dekkes gjennom Pasientreiser med en egenandel.

- Det er beklagelig om man opplever det slik at beboerne står overfor slike problemer. Dette vil mottaket ta til etterretning, og gjennomgå rutinene rundt forberedelser på fødsel. Det ble gjennomført et samarbeidsmøte med jordmødre i 2015 hvor rutiner ble gjennomgått, samt at UDI utalte seg om beboers rettigheter rundt transport, opplyser talspersonen - som sier mottaket deler bekymringen for oppfølgingen av psykisk syke asylsøkere.

- Dessverre er det slik at beboere med endelig avslag, eller som skal få søknaden sin behandlet i et annet land, ikke har rett på psykolog - bare på akutt- og livsnødvendig oppfølging. Dette betyr at mange som skulle fått hjelp, ikke får det i den grad man skulle ønske. Det har også vært noen få tilfeller hvor mottaket blir tildelt beboere som ikke egner seg til å bo i desentralisert mottak. Disse beboerne har blitt søkt flyttet til egnede mottak, eller mottaket har i samarbeid med UDI satt inn tiltak for å kunne tilrettelegge så langt det har vært mulig. Jeg vil samtidig skryte av DPS' akutteam som har bistått. Det må jobbes på et politisk plan med tanke på beboernes rettigheter og tilbud på psykisk helse og tilbud.

Moss mottak drives av selskapet Fossnes AS, som igjen eies av Sana - en sørlandsbasert stiftelse. Til sammen driver Sana og Fossnes AS elleve ulike asylmottak, med et tolvte under etablering. Arve Danielsen, styreleder i Sana, sier stiftelsen gjør alt den kan for å behandle asylsøkere med respekt.

- Dette er mennesker som har opplevd mareritt der de kom fra. Da skal ikke deres opphold her også bli det, sier Danielsen.

- Vi vil operere med full åpenhet i driften av mottakene våre. Jeg vil ikke kritisere de som driver kommersielt, men vil likevel påpeke at vi ikke tar ut utbytte fra det vi driver med. Alle penger går tilbake igjen til stiftelsen, for å kunne behandle folk med respekt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart