GRAVID: Gravide Marinella Alecu (20), barnefar Florian Miclescu (26) og andre tiggere fra Romania bor under Vesterveibroa i Kristiansand sentrum.  Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
GRAVID: Gravide Marinella Alecu (20), barnefar Florian Miclescu (26) og andre tiggere fra Romania bor under Vesterveibroa i Kristiansand sentrum. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

Høygravide Marinella (20) må sove ute i Kristiansand

Hun kom til Sørlandet sammen med barnefaren, slekt og venner for å tigge seg til et levebrød. Nå bor hun på betongen under Vesterveibroen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): I to måneder har Marinella Alecu og ni rumenerne, drevet med tigging i Kristiansands gater. Den unge kvinnen, med drøyt to års skolegang, er godt og vel sju måneder på vei, der hun vandrer rundt på jakt etter slanter i kvadraturen i sørlandsbyen.

Den eneste trøsten er at hun gjør det sammen med barnefaren Florian Miclescu (26), samt familie og venner. Det er tross alt trygghet i fellesskapet.

Men angsten gnager.

- Jeg er redd for å føde ute, men sånn er det, sier Mariella, og rister oppgitt på skuldrene.  

- Når var du sist hos en lege?

- Jeg var til lege hjemme i Romania, forteller hun.

 Det er minst to måneder siden. Etter at hun kom til Norge har ingen lege kontrollert henne.

I BØNN:Kari Klingsheim fra Frelsesarmeen (til venstre) leder Anghelina Dorina, Marinella Alecu, Filipina Maria Miclescu, barnefar Florian Miclescu og Elena Dianu i bønn.  Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
I BØNN:Kari Klingsheim fra Frelsesarmeen (til venstre) leder Anghelina Dorina, Marinella Alecu, Filipina Maria Miclescu, barnefar Florian Miclescu og Elena Dianu i bønn. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Hva håper du det blir, gutt eller jente?

- Det spiller ingen rolle, bare barnet er friskt, svarer Marinella.

Gravide, som ikke er fra Norge, har så langt ingen rett til normale legebesøk, med mindre det er snakk om akutte skader og lidelser. Det betyr at hun vil få føde ved et sykehus, dersom hun klarer å ta seg fram dit. Men uten telefon og kontakter, kan veien til fødestua bli vel lang.

Kaldt Livet under Vesterveibroen er ingen dans på roser. Tiggerne har verken soveposer eller gode tepper. I stedet sover de innrullet i gamle klær og filler. Det eneste varmen er nærheten til hverandre, og bålet.  Det fores på gamle paller og annet rusk og rask de finner henslengt.

Den klamme sjølufta med temperaturer  under nullpunktet i november, gjør oppholdet under Vesterveibroen til en kald opplevelse. Men stedet er ikke vilkårlig valgt. Veien sørger tross alt for tak over hodet. Dette får Dagbladet forklart i samtalen vi fører med rumenerne, via tolken Nelly Langelandsvik.

Et bedre liv Reisen fra Tg-jiu i Oltenia til Norge ble foretatt med ønske om et bedre liv. Men rikdom blir det lite med for Marinella og de andre. En normal dag genererer i gjennomsnitt 100 til 150 kroner, ifølge rumenerne.

Å reise hjem er heller ingen god løsning. Trygdeytelsene der er ikke til å leve av. Ifølge Marinella og de øvrige kvinnene ligger barnetrygden på 50 kroner i måneden. Noe som ikke en gang holder til bleier.

Men den største årsaken til at de blir værende i Norge, og trosser den kommende vinteren, er angivelig gjeld til rikfolk hjemme. Litt usammenhengende forteller de at turen til Norge har kostet rundt 1000 Euro per person. Gjeldsbyrden er med andre ord kolossal. Selv etter rumensk standard.

Reiser hjem På spørsmål om de vil bli boende i Norge, eller helst reise hjem, svarer de at slik livet er nå må de bli boende i Norge.

- Vi kan godt bli boende, og tar hva som helst av jobber. Gjerne vaske doer for min del. Men vi må tjene penger for å ha et sted å bo. Får vi penger slik at vi kan betale gjelden og ha noe å leve av, reiser vi hjem, sier Anghelina Dorina (42).

ENDELIG VARM: Her får Marian Gusita sovepose av Frelsesarmeens Kari Klingsheim, slik at han kan få ei vamr natt. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
ENDELIG VARM: Her får Marian Gusita sovepose av Frelsesarmeens Kari Klingsheim, slik at han kan få ei vamr natt. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Hun og de andre tiggerne legger til at hadde den daglige kanossagangen etter penger kastet nok av seg, ville de for lengst ha vært hjemme i Romania.

Aksjon Frelsesarméens korps i Kristiansand har startet en aksjon for å hjelpe rumenerne, etter at Fedrelandsvennen avslørte uteliggertilværelsen deres. Den går blant annet ut på å skaffe dem soveposer, liggeunderlag og andre ting som kan gjøre hverdagen lettere, mens det søkes etter andre og mer permanente løsninger.

- Vi aksjonerer fordi disse sover ute. Nå skal vi levere soveposer, mat og andre ting til dem, forteller Kari Klingsheim, leder for det diakonale arbeidet i korpset.

Hun legger til at rumenerne jevnlig besøker tilbudet åpen kafé. På den måten visste de om at det er tiggere i byen. Klingsheim forteller at noen av rumenerne bodde hos et eldre ektepar utenfor Kristiansand i de to foregående vintrene. Men på grunn av dødsfall i familien og sviktende økonomi, maktet ikke familien å ha de boende.

Dagbladet ble med ut på gaverunda til Frelsesarméen. Takknemmeligheten til rumenerne var til å ta og føle på. Det vanket klemmer og velsignelser over en lav sko.

PÅ VEI HJEM: Elena Dianu (fra venstre), Marian Gusita, Marinella Alecu og Filipina Maria Miclescu på vei ned til "hjemmet" under Vesterveibroen.  Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
PÅ VEI HJEM: Elena Dianu (fra venstre), Marian Gusita, Marinella Alecu og Filipina Maria Miclescu på vei ned til "hjemmet" under Vesterveibroen. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer