Høygravide Zhang (34) reddet ut med bulldoser etter 50 timer

Jubel og applaus midt i katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I den ufattelige jordskjelvkatastrofen som har rammet Kina er det få lysglimt. Men de finnes.

I Sichuan-provinsen, der lokale myndigheter regner med at over tre millioner hjem er jevnet med jorda, fikk redningsmannskapene et rørende bevis på at innsatsen deres i kaoset ikke er forgjeves.

Gravid i åttende måned

Etter å ha vært innesperret i 50 timer i ruinene av et bolighus ble 34 år gamle Zhang Xiaoyan reddet.

Frivillige hjelpere og brannfolk hadde snakket med henne gjennom de sammenraste betongblokkene, men det tok lang tid før det møysommelige og livsfarlige arbeidet med å grave seg fram til kvinnen bar frukter, skriver nyhetsbyrået AP.


Xiaoyan er gravid i åttende måned, og hun og den aldrende moren hennes har vært inneklemt mellom husrestene rundt fem meter over bakkeplan siden jordskjelvet kom. Siden de ble oppdaget har redningsmannskapene klart å føre inn drikkevann, men først i dag ble det klart at de kunne komme fra marerittopplevelsen med livet i behold.

Mens den mange timer lange redningsoperasjonen pågikk, fryktet mannskapene at bygningsmassen over 34-åringen skulle kollapse når som helst. Men blant annet ved hjelp av en kraftig bulldoser og varsomme menneskehender klarte de modige hjelperne å få den gravide kvinnen ut i friluft og ned på trygg grunn.

Folkemengden som samlet seg utenfor mens dramaet pågikk brøt ut i jubel og klappet for redningsmennene da Xiaoyan ble løftet ut i skuffen til bulldoseren.

Høygravide Zhang (34) reddet ut med bulldoser etter 50 timer

På bakken tok ambulansepersonell seg raskt av kvinnen og fraktet henne til sykehus mens også hjelpemannskapene strakk armene i været og ropte ut gleden over en av svært få positive nyheter i Sichuan.

Også Xiaoyans mor ble berget ut av den smadrede bygningen minutter etter at 34-åringen var i sikkerhet. De to var naturlig nok rystet, men skal ikke være alvorlig skadd.

- Det er svært rørende. Det er et mirakel som kom i stand ved at alle vi jobbet sammen, sier brannsjef Sun Guoli til AP.

Mens gledesscenene utspilte seg utenfor måtte andre fortvilte pårørende innse at det var for farlig for myndighetene å prøve å få ut ytterligere fire personer som skal være innesperret i de samme ruinenee.

Treåring reddet

Også andre steder blandet de menneskelige tragediene seg med små glimt av glede, blant annet i Beichuan, lenger nord i provinsen fra der den gravide kvinnen ble berget.

Der ble i dag tre år gamle Song Xinyi hentet ut i live - over 40 timer etter at huset til familien hennes raste sammen. Treåringen ble liggende under likene av sine foreldre inne i ruinene, men er nå selv i sikkerhet.

Det skjedde etter at redningsmannskapene skal ha hørt livstegn fra Xinyi allerede tirsdag morgen, men arbeidetvar  også her svært farlig på grunn av den ekstremt ustabile bygningsmassen. Mens de ventet på en løsning for å få den lille jenta ut klarte de voksne på utsiden å skjerme treåringen fra regnet og å gi henne mat.

Song Xiny har stygge skader i beina, men klarte å snakke med redningsmennene da hun ble hentet ut fra ruinene.


I fylket der treåringen mirakuløst overlevde er så mye som 80 prosent av bygningene jevnet med jorda og en fjerdedel av befolkningen på 20 000 antas å ha omkommet. Mange av disse var elever ved en skole i området, der omlag tusen barn ble begravd av de destruktive naturkreftene

Totalt er rundt 15 000 mennesker bekreftet døde etter jordskjelvet, men tallet kan bli minst dobbelt så stort etter hvert som redningsmannskapene jobber seg gjennom de gruoppvekkende ruinene, der over 25 000 trolig ennå ligger innesperret - døde, eller levende mot alle odds.

<B>... MEN FÅ ER I LIVE</B>: Mange skoler er blant de sammenraste bygningene i Sichuan-provinsen.
<B>OVERLEVER:</B> Beina til skoleeleven Yang Liu er klemt fast av betongblokkene, men redningen er i sikte i restene av skolen hennes i byen Mianzhu.
<B>«ALT» ER ØDELAGT:</B> Denne fjelleveien er den eneste veien ut fra Wenchuan by for de overlevende i et område som fullstendig rasert av naturkreftene.