Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høykommissæren kritiserer Jagland

FNs høykommissær Sadako Ogata mener Jagland-regjeringens flyktning- og asylpolitikk var for «streng og ufravikelig».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagland refses for skulk

- Den nye regjeringens politikk er mer fleksibel og mer i tråd med FNs konvensjoner. Jeg har store forventninger til den nye regjeringen, sier Ogata.

Ogata kom til Norge samme dag som statsminister Kjell Magne Bondevik la fram sin regjeringserklæring. I erklæringen lovet Bondevik at regjeringen vil gjennomgå praksis for opphold på humanitært grunnlag og familiegjenforening med sikte på en liberalisering.

- Jeg har hatt møter med både justisminister Aud Inger Aure og statsministeren på mitt korte besøk i Norge. Jeg er glad for regjeringens erklæring om en mer liberal flyktningpolitikk, sier Ogata.

Ekstra glade

Justisminister Aud Inger Aure har i Dagbladet lovet en mer human og liberal flyktning- og asylpolitikk. Bondevik fulgte opp i sin regjeringserklæring med å love at asylretten må styrkes for forfulgte som ikke kan vende tilbake til sitt hjemland på grunn av faren for liv og egen sikkerhet.

- Vi går også inn for å øke mottaket av kvoteflyktninger med 500 pr. år utover dagens kvoter, sier Bondevik.

Ogata er spesielt glad for at den nye regjeringen vil øke kvotene.
- Også den forrige regjeringen hadde en positiv utvikling, men vi er ekstra glade for signalene fra den nye regjeringen, sier Ogata.

Norge er i dag høykommissærens sjette største bidragsyter med rundt 225 millioner kroner i året.

- Jeg har ikke fått noen konkrete løfter om mer penger, men jeg har fått lovnader om at Norge fremdeles skal være en solid økonomisk støttespiller, sier Ogata.

Skuffet

Ifølge Amnesty International ba høykommissæren for tre år siden Norge om å få utlevert 50 flyktning- og asylsaker, for å vurdere Norges praksis.

- Vi var skuffet da Norge sa nei til denne forespørselen. Vi hadde håpet det ville komme en rapport som vil vise hvordan Norges praksis er i strid med FNs flyktningkonvensjoner, sier flyktningansvarlig Per Zimmer i Amnesty International.

Ogata vil ikke kommentere forespørselen.

- Men vi har i alle fall ikke mottatt noen rapport fra Norge, sier hun.

Hele Norges coronakart