GOD STEMNING: PR-rådgiver og samfunnsdebattant Jarle Aabø kan allerede være ute av dansen i MDG etter en uke i partiets medlemsregister. Her er Oslo-byrådene Lan Marie Berg (t.v.) og Hanna E. Marcussen i sving under MDGs landsmøte på Fornebu i vår.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GOD STEMNING: PR-rådgiver og samfunnsdebattant Jarle Aabø kan allerede være ute av dansen i MDG etter en uke i partiets medlemsregister. Her er Oslo-byrådene Lan Marie Berg (t.v.) og Hanna E. Marcussen i sving under MDGs landsmøte på Fornebu i vår. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Mulig eksklusjonssak mot Jarle Aabø

Høylytt biltilhenger kan bli vraket etter én uke i MDG

PR-rådgiver Jarle Aabø meldte seg inn i Miljøpartiet De Grønne i forrige uke. Nå står han i fare for å bli kastet ut.

-I utgangspunktet er vi glad for å få nye medlemmer, men dette virker mer som et PR-stunt enn en seriøs innmelding. Aabø har selv skrevet på Facebook at han melder seg inn for å følge makta tett, sier partisekretær Lars Gaupset til Dagbladet.

Aabø står bak Facebook-siden «Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo». Overraskelsen var derfor stor i MDG da han 21. august meldte seg inn i partiet.

PR-STUNT: Ifølge MDG framstår Jarle Aabøs innmelding i partiet som et rent PR-stunt. Foto: Privat
PR-STUNT: Ifølge MDG framstår Jarle Aabøs innmelding i partiet som et rent PR-stunt. Foto: Privat Vis mer

I et brev til Aabø ber Gaupset om svar på tre spørsmål om innmeldingen. Der opplyses det også at MDG vurderer å opprette en eksklusjonssak mot ham.

Aabø har lagt ut sine svar på Facebook, hvor han oppgir at han har engasjert advokat Carl Bore for å «profesjonalisere prosessen».

Anklages for hets

Ifølge Gaupset har Aabøs Facebook-gruppe «som hovedfokus å angripe MDG og Oslo-byrådets miljø- og samferdselspolitikk».

- Rutinemessig og over lengre tid er det blitt lagt ut bilder av MDG-medlemmer på denne siden, som deretter er blitt utsatt for latterliggjøring og til dels grov hets i kommentarfeltene, sier ham.

Aabø vil ikke selv kommentere saken overfor Dagbladet, men viser til innlegget han har lagt ut på Facebook. Der avviser han anklagene om hets og latterliggjøring.

VURDERER EKSKLUSJON: Partisekretær Lars Gaupset i Miljøpartiet De Grønne sier PR-rådgiver Jarle Aabø kan bli ekskludert fra partiet. Foto: Monica Løvdahl/MDG
VURDERER EKSKLUSJON: Partisekretær Lars Gaupset i Miljøpartiet De Grønne sier PR-rådgiver Jarle Aabø kan bli ekskludert fra partiet. Foto: Monica Løvdahl/MDG Vis mer

- Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo med 22.000 medlemmer har aldri publisert en nyhetsartikkel, ei heller et debattinnlegg, som er i nærheten av personopplysninger. Nyhetsavisen har gjennom sin nyhetsjournalistikk heller aldri vært i nærheten av å latterliggjøre sentrale politikere i Oslo-politikken, heter det.

- Dilemma

Det er på bakgrunn av paragraf 16.2 i MDGs vedtekter at Aabø kan bli ekskludert, noe som tidligst vil kunne skje under landstyremøtet 7.-9. september.

Der heter det som følger: «Medlemmer som åpenbart motarbeider partiets grunnleggende prinsipper, grovt bryter partiets vedtekter og skriftlige retningslinjer eller som handler på en slik måte at det grovt kan skade partiets omdømme, kan ekskluderes fra partiet».

- Hvis det er rett at dette er et PR-stunt fra Aabøs side, biter dere ikke da på agnet hans ved å vurdere å ekskludere ham?

- Det er helt klart et dilemma for oss. Men vi har et ansvar for å ivareta våre medlemmer og flere av dem har altså opplevd å bli utsatt for til dels grov hets i kommentarfeltene på Facebook-siden som Aabø er redaktør for, sier Gaupset.

Miljøengasjert

I brevet spør MDG-ledelsen blant annet om Aabø akter å fortsette å drive Facebook-siden «Ja til bilen i Oslo». Svaret på det later til å være ja:

- Redaktør Jarle Aabø understreker at det neppe er formålstjenlig for politiske partier å ilegge nye medlemmer yrkesforbud. Skulle MDG følge denne partilinja synes det som om at verken bilmekanikere, oljearbeidere eller andre tilsvarende yrkesgrupper noen gang kan melde seg inn i MDG uten å bytte jobb, heter det i svaret som er lagt ut på Facebook.

Der påpekes det også at Ja til bilen i Oslo «anerkjenner til det fulle »viktigheten av renere luft, lavere klimagassutslipp, bedre kollektivtransport og bedre forhold for gående og syklende.

- At Jarle Aabø meldte seg inn i MDG skyldes at han helt siden 1987 har hatt et sterkt engasjement for miljøsaken. I 1987 var han en initiativtakerne til miljøprosjektet ”Motgift”. Hans engasjement har hele tiden vært bygget på reinspikka idealisme, heter det videre.