STATSMINISTERKANDIDAT: Høyre krever at Erna Solberg blir de borgerliges statsministerkandidat. Foto: Erlend Aas/SCANPIX
STATSMINISTERKANDIDAT: Høyre krever at Erna Solberg blir de borgerliges statsministerkandidat. Foto: Erlend Aas/SCANPIXVis mer

Høyre: - Erna eller ingen

Ellers blir det ikke borgerlig samarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre krever at Erna Solberg må bli statsminister i en borgerlig samarbeidsregjering. Hvis ikke blir det ikke noe samarbeid.

- Høyre vil ikke sitte i en regjering uten å ha statsministeren, sier tidligere Høyre-nestleder Per-Kristian Foss til VG.

Han hevder at både Kristelig Folkeparti og Venstre er enige i at Høyre bør ha statsministeren dersom de tre partiene skal danne regjering etter valget i høst. Men verken KrF-leder Dagfinn Høybråten eller Venstre-leder Lars Sponheim vil binde seg til Solberg som statsministerkandidat.

- Det eneste jeg har sagt i denne saken er at det er klart at styrkeforholdet mellom partiene har mye å si når det gjelder hvilket parti som får statsministeren. Men de forhandlingene starter ikke nå, sier Høybråten.

Per-Kristian Foss antyder også at Frp ikke bør være med i et borgerlig regjeringsalternativ. Den politiske avstanden er for stor, mener han.

- Siv Jensen representerer et politisk ytterpunkt, og er dermed ekskludert som statsminister uten at Frp får rent flertall selv, sier han.

Partileder Erna Solberg går ikke like langt, men sier Jensen burde jenke seg.

- Noen burde kanskje brukt de tre årene siden forrige stortingsvalg litt bedre, blant annet på å komme tettere inn på andre borgerlige partier. Nå må Frp jenke seg for at vi skal kunne samarbeide, sier Solberg.

(NTB)