Høyre: - Frp må bestemme seg, mindre innvandring eller oljepenger?

Michael Tetzschner (H) mener FrPs oljepengebruk fører til massiv innvandring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres Michael Tetzschner og nestleder i FrP Ketil Solvik-Olsen møttes til debatt om innvandringspolitikk i dag.

Høyre brukte muligheten til å utfordre FrP på hva som egentlig veier tyngst for FrP: Færre innvandrere, eller mer bruk av oljepenger.

Tetzschner argumenterer for at høyere bruk av oljepenger fører til utstrakt arbeidsinnvandring.

Solvik-Olsen svarer med å forslå nordsjøturnus for arbeidsinnvandrere.

- Større investeringsmuligheter vil øke effektiviteten, det vil gjøre at vi på sikt trenger færre folk til å gjøre den samme jobben. Akkurat i den perioden vi bygger ut nye sykehus og veier så vil det kreve mer arbeidskraft. Men ved store prosjekt vil vi kunne hente inn entreprenører som komme inn for å gjøre jobben på kronkrete prosjekt. Det er noen annet enn det vi ser i dag der mange kommer til Norge og spankulerer opp hovedgata i Oslo for å finne en kaféjobb.

- Du vil ha arbeidskraften, men vil ikke tilby de sosiale rettigheten som det innebærer å være i norge?
-  I byggeperioder vil en nordsjøturnus fungere, med folk fra utlandet som er ansatt på norske vilkår, men som opptjener sine trygderettigheter i hjemlandet. Det gjør at vi slipper mange at utfordringene vi ser i dag, og norsk økonomi vil gjøres mer bærekraftig, sier han.

Høyres Tezschner synes imidlertid ikke det høres ut som en god idé, men vokter seg vel for å kritisere FrP.

- Jeg tror en slik holdning vil være usunn. Jeg sier det ikke for å kritisere FrP, sier han.

Se debatten med egne øyne i videoklippet over.

- Vil reforhandle flyktningekonvensjonen Frp har nylig presentert et innvandringsregnskap som forutsetter at blant annet FNs flyktningekonvensjon må reforhandles. Solvik-Olsen understreket at dette ikke er vedtatt politikk, men at det er et forslag fra en komite nedsatt av partiet selv.

Programlederne i valgboden spør om det er noen realisme i en reforhandling av flyktningekonvensjonen. Til det svarer Solvik-Olsen følgende:

- Vi må prøve. De som ønsker at vi prøve å gjøre noe med det, de må stemme frp. De som mener alt er greit, men heller vil klage over at ting ikke funker, de må stemme på de andre partiene, sa han.

Programlederen spør Michale Tezschner om Høyre og Frp trekker i samme retning, slik som Solvik-Olsen uttalte tidligere i debatten.

- Solvik-Olsen sier dere trekker i samme retning. Det høres ikke alltid sånn ut?
- Jeg vil gi ros til FrP for at de har tatt opp sider ved norsk innvandringspolitikk som det tok lang tid for establishmentet å diskutere åpent. De to partiene har hatt et utmerket samarbeid i komiteer, der vi gradvis har fått en mer realistisk tilnærming, gjennom en innstramning i innvandringspolitikken.

- Nå høres du nesten ut som Jens Stoltenberg?
- Det er faktisk mye bredere enighet i Stortinget om disse tingene enn man vil stå ved rett før valget, sier han.

- Du har ingen problemer med FrPs innvandringspolitikk?
 
- Frp markerer seg på temaet før valget, det er derfor frp leker med utvalget leker med EØS-avtaler.

OLJEPENGER: FrPs Ketil Solvik-Olsen og Høyres Michael Tezschner møttes til innvandringsdebatt i Dagbladets valgbod foran Stortinget i dag. Internasjonale konvensjoner, oljepenger ble hovedtema.
OLJEPENGER: FrPs Ketil Solvik-Olsen og Høyres Michael Tezschner møttes til innvandringsdebatt i Dagbladets valgbod foran Stortinget i dag. Internasjonale konvensjoner, oljepenger ble hovedtema. Vis mer