Høyre: - Godt begrunnet Frp: - En uting

Borgerlig splid om bonusbonanza i statskontrollerte Cermaq.

UENIGE:: Høyres Nikolai Astrup finner ingen grunn til kritisere Cermaq-ledelsens ekstrabonus verdt sju millioner kroner. Harald Nesvik i Frp er på sin side opprørt og mener bonusordningen er en uting. Foto: Morten Holm / Lise Åserud / Scanpix
UENIGE:: Høyres Nikolai Astrup finner ingen grunn til kritisere Cermaq-ledelsens ekstrabonus verdt sju millioner kroner. Harald Nesvik i Frp er på sin side opprørt og mener bonusordningen er en uting. Foto: Morten Holm / Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en tids dragkamp solgte det delvis statseide selskapet Cermaq fôrselskapet Ewos for 6,5 milliarder kroner i forrige uke.

Tirsdag meldte Dagens Næringsliv at salget utløste en bonusfest verdt sju millioner kroner for Cermaq-ledelsens seks medlemmer. Best ut kommer konsernsjef Jon Hindar, som får nær halvannen millioner kroner på toppen av den ordinære lønna. I 2012 var den på 2,6 millioner.

Næringsminister Trond Giske (Ap), som har satt mye inn på å begrense bonusutbetalinger i statlige selskaper, kjente ikke til bonusavtalen - og har bedt om en redegjørelse fra Cermaq-styret.   

Høyre: - Godt begrunnet Fra september kan det være en borgerlig regjering med Høyre og Frp som forvalter eierskapet i statseide selskaper. Partiene har svært ulikt syn på bonusfesten.

Høyres Nikolai Astrup ser ingen problemer med saken:

- Generelt mener Høyre at styrene må utvise måtehold når lønn og bonus for ledelsen i norske selskaper skal fastsettes. Samtidig må vi ha konkurransedyktige betingelser dersom vi skal holde på og tiltrekke oss lederkompetanse. Når det gjelder Cermaq, oppfatter jeg at bonusen i år er ekstraordinær og et engangstilfelle - og godt begrunnet i aksjonærenes interesser.

Frp: - En uting Næringspolitisk talsmann i Frp Harald T. Nesvik reagerer på en annen måte.

- For å si det rett ut: For meg er dette en uting, sier han til Dagbladet.

- Det som opprører meg, er måten dette synes gjort på. Jeg må ta forbehold om at jeg bare kjenner saken gjennom media. Jeg er oppptatt av prosessen, og vi trenger kunnskap om når og hvordan denne ordningen kom på plass. Dette er ikke departementets eller styrets penger, det er skattebetalernes penger.

- Høyre mener på sin side at ekstrabonusen er uproblematisk, er dere på kollisjonskurs?

- Jeg vet ikke hvilken kunnskap Astrup har om saken, så jeg kan ikke si verken ja eller nei. Han skal få lov til å ha sin mening, jeg skal ikke kritisere andre partiers syn i dette. 

- Men dere kan få ansvar for det statlige eierskapet etter valget. Kan Frp garantere at slike bonuser ikke vil forekomme?

- Nå skal ikke jeg foregripe begivenhetenens gang. Det er den til enhver tid sittende regjering og statsråd som bestemmer retningslinjene for lederlønninger. Jeg er overbevist om at en ny regjering vil se på dagens regler, sier Nesvik, og legger til:

- Både Høyre og Frp har kritisert eierskapsutøvelsen til denne regjeringen.

Kritiserer Giske Nesvik går etter næringsministeren:

- Når jeg ser at Giske ikke visste om dette, all den tid han har snakket så mye om lederlønninger, så viser det at han sier én ting i media, men har liten eller ingen kontroll over det. Staten kontrollerer dette selskapet, derfor er jeg overrasket.

- Så det opprører deg ikke, som representant for partiet for folk flest, at ledelsen i et delvis statseid selskap sitter igjen med en ekstra bonus tilsynelatende i strid med retningslinjene?

- Jo, og det er et problem når det gjelder innretningen på denne ordningen. Men jeg har ikke god nok kjennskap til hvordan dette kom på plass.