Høyre: - Helt uaktuelt å godta PST-sjefens forslag

- Dette innebærer i realiteten å innhente data om millioner av uskyldige nordmenn, sier Nikolai Astrup (H).

FÅR LITE MEDHOLD: PST-sjef Benedicte Bjørnland møter motstand fra politisk hold og Datatilsynet etter et oppsiktsvekkende utspill om «big data»-overvåkning. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl
FÅR LITE MEDHOLD: PST-sjef Benedicte Bjørnland møter motstand fra politisk hold og Datatilsynet etter et oppsiktsvekkende utspill om «big data»-overvåkning. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): PST-sjef Benedicte Bjørnland får i dag massiv motbør for et foredrag der hun for første gang offentlig ber om utvidede metoder knyttet til såkalte «big data» - masseinnsamling av nett- eller mobiltrafikk.

Nikolai Astrup i Høyre gjør det klart at partiet ikke vil føye seg etter PST-sjefens ambisjoner på dette området. Han mener Bjørnland går altfor langt.

- Høyres syn er at PST-sjefens forslag er et omfattende virkemiddel som det er helt uaktuelt å gå videre med. Vi mener det er store prinsipielle betenkeligheter her, sier Astrup.

Han oppfatter forslaget som et ønske om masseovervåkning.

- Dette innebærer i realiteten å innhente data om millioner av uskyldige nordmenn. Det de foreslår er en mulighet til å samle inn nettraffikk fra alle norske borgere uten forutgående mistanke. Jeg oppfatter det som at PST ber om blankofullmakt til slik innsamling og at man først i etterkant skal se hva av materialet som er interessant, sier Astrup til Dagbladet.

Han sier han har forståelse for at PST «kan se det som hensiktsmessig å innhente data om alle nordmenns nettaktivitet», men mener signalene i forslaget går altfor langt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer