UENDRET Ine Marie Eriksen Søreide fra Høyre ser ikkke for seg at den norske strategien i Afghanistan vil bli endret.             FOTO: Rune Myhre /Dagbladet.
UENDRET Ine Marie Eriksen Søreide fra Høyre ser ikkke for seg at den norske strategien i Afghanistan vil bli endret. FOTO: Rune Myhre /Dagbladet.Vis mer

Høyre: - Ingen endring i strategien

Ine Marie Eriksen Søreide fra Høyre ser ikke for seg noen endring i den norske afghanistanstrategien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H), betegner tapet av fire norske soldater som tragisk, men ser ikke for seg noen endring i den norske strategien i Afghanistan.

Hun venter heller ikke at det blir noe sterkt folkekrav i Norge om at norske styrker skal trekkes hjem før FN-oppdraget anses utført.

- Dette er en forferdelig hendelse, og vi er fulle av medfølelse for de etterlatte. Angrepet viser alvoret og farene ved oppdraget i Afghanistan, men også hvor viktig soldatenes jobb er. Men norske soldater vet hva de utsetter for, sier Eriksen Søreide til NTB.

Hun legger til denne avdelingen er sterkt belastet, ettersom det var soldater herfra som ble beskutt i flere timer under et oppdrag i naboområdet Ghormach i mai. Ni soldater ble såret under dette angrepet, to av dem livstruende. Livet til de to ble reddet ved at de ble evakuert med helikopter og raskt kom under legebehandling.

- Den nye strategien innebærer at de norske enhetene er lenger ute fra leiren under oppdrag og at de blir mer eksponert gjennom kontakt med vanlige afghanere. Mønsteret som har vist seg over noe tid, er at veibombene er stadig mer avanserte, sier hun.

Eriksen Søreide legger til at strategien ikke blir endret som følge av slike hendelser, da den er resultatet av en omfattende debatt og vedtak i NATOs øverste organer.

Komitélederen sier hun ikke har inntrykk av at det er noen sterk opinion i Norge om at styrkene skal trekkes ut før de andre allierte.

(NTB)