Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre mot LO

Høyre: - LO fusker med tall

LO og Høyre krangler om tall for læreplasser.

MANGLER LÆREPLASS: 6 av 10 unge mangler læreplass, ifølge LO-leder Hans- Christian Gabrielsen, og viser til tall fra Utdanningsdirektoratet ved skoleårets start. Høyre mener tallenes tale viser at regjeringen har gjort langt mer, og anklager Gabrielsen for å fuske med tallene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MANGLER LÆREPLASS: 6 av 10 unge mangler læreplass, ifølge LO-leder Hans- Christian Gabrielsen, og viser til tall fra Utdanningsdirektoratet ved skoleårets start. Høyre mener tallenes tale viser at regjeringen har gjort langt mer, og anklager Gabrielsen for å fuske med tallene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge LO-leder Hans-Christian Gabrielsen står 6 av 10 unge står uten læreplass, og mener regjeringen må gjøre mye mer.

- Hvis det ikke skapes flere læreplasser, risikere vi at frafallet i yrkesfagene fortsetter, sier Gabrielsen til Dagbladet.

- Lyver om tilstanden

Høyre-representant i utdanningskomiteen, Turid Kristensen, mener LO-sjefens tall er feil.

- LO er så opptatt av å sverte regjeringen at de nå går så lang som å lyve om tilstanden for norske lærlinger. Det burde LO-lederen holde seg for god til.

I 2017 var det rekordmange som fikk læreplass, hele 72 prosent (offentlig tilgjengelige tall fra Utdanningsdirektoratet). Det betyr at 7 av 10 som søkte fikk. 3 av 10 fikk ikke læreplass, men det er bare halvparten så mange som det Gabrielsen påstår, sier Kristensen.

Hun mener regjeringen har gitt yrkesfagene har fått et løft under denne regjeringen, mens det nærmest var stillstand under den rødgrønne regjeringen.

- Har løftet yrkesfagene

- Vi har blant annet:

* Økt lærlingtilskuddet med 21.000 kroner per kontrakt

* Skjerpet kravet om bruk av lærlinger for å vinne offentlige anbud

* Innført merkeordning for lærebedrifter.

* Signert en ny samfunnskontrakt for flere læreplasser med partene i arbeidslivet.

* Styrket det lokale arbeidet med å rekruttere nye lærebedrifter i fylkene med 20 millioner.
* Laget en strategi for å øke antall lærlinger i statlige virksomheter.

FEIL TALL: Høyre-representant Turid Kristensen mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fusker med tall om antall læreplasser. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FEIL TALL: Høyre-representant Turid Kristensen mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fusker med tall om antall læreplasser. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

* De siste fem åra har det blitt 25 prosent læreplasser i statlig sektor.

* Kommunal sektor har hatt en økning på 32 prosent læreplasser i samme periode, peker Kristensen på.

- Rekordtall

Hun viser til at tallet på læreplasser økte med 16 prosent i åra 2012- 2017, og viser til tall fra Utdanningsdirektoratet. I fjor startet 21 500 personer i lære, som er rekord.

- I 2018 styrker vi de yrkesrettede utdanningene med 70 millioner, og noe av det skal gå til å få tak i flere læreplasser i fylkene. Dette kommer på toppen av de 600 millionene som ble brukt til å styrke yrkesfag i forrige periode, sier Kristensen.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsens rådgiver, Trond Gram, sier til tall fra Utdanningsdirektoratet ved skoleårets begynnelse. I september i fjor var det 24 920 søkere til lærlingplass, men bare 10 422 godkjente lærekontrakter. Ved skolestart var det dermed bare 41, 8 prosent av de aktuelle elevene som hadde fått læreplass.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media