Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strid om 2 prosent-målet i NATO

Høyre: - Norge har høy stjerne hos USA

Høyres Hårek Elvenes ut mot Frps Per-Willy Amundsen.

ROS OG RIS: USAs president Donald Trump deler ut både ros og refs. Her har Trump besøk av statsminister Erna Solberg. Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes mener Frps Per-Willy Amundsen tegner et for negativt bilde av amerikanernes vurdering av norsk NATO-innsats, og sier at Norge får mye skryt. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
ROS OG RIS: USAs president Donald Trump deler ut både ros og refs. Her har Trump besøk av statsminister Erna Solberg. Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes mener Frps Per-Willy Amundsen tegner et for negativt bilde av amerikanernes vurdering av norsk NATO-innsats, og sier at Norge får mye skryt. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under tittelen «Norge på Trumps verstingliste» skrev Dagbladet onsdag at Trump-rådgivere i møter med Stortingets utenriks- og forsvarskomité nevnte Norge blant land som ikke bidrar like mye til NATO som de burde ut fra sin gode økonomi.

Norge ble trukket fram sammen med Tyskland, Danmark og Nederland.

- USA forventer at vi bruker 2 prosent av vårt bruttonasjonalprodukt innen 2024. Det holder ikke å si at vi skal bevege oss mot et mål. Vi må levere, ferdig snakka! Statsbudsjettet til høsten må vise en realistisk bane for å nå målet, sa Frps forsvarspolitiske talsperson, Per-Willy Amundsen, til Dagbladet.

Amundsens kollega i komiteen fra Høyre, Hårek Elvenes, sier han ikke opplevde at Norge sto på noen «verstingliste». Han sier Amundsen gir et unyansert og selektivt bilde av amerikanernes vurdering av Norge.

- Får mye skryt

- Vi hatt møter både med NATO og ulike representanter fra USA om forsvarspolitikken. Vi får mye skryt. Gjennomgangsmelodien er at Norge har en høy stjerne både hos USA og i NATO, og at oppbyggingen av vårt forsvar verdsettes av våre alliere.

- Norge er NATO i nord. Norge får anerkjennelse for innretningen av Langtidsplanen for Forsvaret. Nye kampfly, nye overvåkingsfly, nye ubåter, styrking av E-tjenesten er avgjørende for NATO tilstedeværelse og situasjonsforståelse i nordområdene.

LIGGER GODT AN: Norge øker forsvarsbudsjettene og ligger meget godt an med investeringer i nytt materiell. påpeker Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes. Han sier USA er tydelige i kravet om 2 prosent av BNP, men at Norge også får mye ros. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LIGGER GODT AN: Norge øker forsvarsbudsjettene og ligger meget godt an med investeringer i nytt materiell. påpeker Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes. Han sier USA er tydelige i kravet om 2 prosent av BNP, men at Norge også får mye ros. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Dessuten trekkes Norge og Danmark fram som solide bidragsytere til internasjonale operasjoner. USA forventer at Europa tar større ansvar for en sikkerhet og en jevnere byrdefordeling i NATO. Norge er godt i gang, og har økt forsvarsbudsjettet med 11,5 milliarder siden 2013, påpeker Elvenes.

- NATO-vedtaket fra 2014 om å øke forsvarsutgiftene til 2 prosent av BNP innebærer at materiellinvesteringen skal utgjøre minst 20 prosent av forsvarsbudsjettet. Her ligger Norge meget godt an med investeringer på 26 prosent, sier Elvenes.

Han viser til at Norge mer på forsvar målt i prosent av BNP enn for eksempel Tyskland.

- Norges forsvarsbudsjett vokste med 7,5 prosent fra 2016 til 2017, viser NATOs fasit.

Og statsminister Erna Solberg uttalte i forrige uke at forsvarsbudsjettet skal økes ytterligere. 2 prosent- målet nås ikke over natta. Det tar tid å bygge forsvarsevne. Det er allerede lagt inn 180 milliarder mer til Forsvaret i Langtidsplanen for Forsvaret, og mer vil komme. Det burde glede Per Willy Amunsen, sier Elvenes,

- Må ikke la seg presse av Trump

På motsatt side av den politiske aksen mener SV at Norge ikke trenger å binde opp så store ressurser som 2 prosent av BNP for å bygge et godt forsvar. SVs nestleder Kirsti Bergstø sier statsminister Erna Solberg ikke må la seg presse av USA og Donald Trump.

- Det er bra at statsministeren ikke har gitt etter for amerikansk press til nå, men denne regjeringa har tradisjon for underdanighet overfor Trump og USA.

- Nå må ikke Erna Solberg la seg bølle med av Donald Trump. Han får holde seg til å lage budsjett for sitt eget land. Derfor er det urovekkende at finansminister Siv Jensen sitt parti går ut med så tydelig krav om at Norge må etterkomme kravet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvaret for å tekkes USA, sier Bergstø til Dagbladet.

IKKE GI ETTER: SVs nestleder Kirsti Bergsø advarer statsminister Erna Solberg mot å la seg presse og "bølle med" av Donald Trump. Vidar Ruud / NTB scanpix
IKKE GI ETTER: SVs nestleder Kirsti Bergsø advarer statsminister Erna Solberg mot å la seg presse og "bølle med" av Donald Trump. Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Regjeringa har vist vilje til å øke spenningen i nord ved å la Trump plassere flere soldater i Norge, i stedet for å gjøre det vi trenger, nemlig å sette våre nasjonale sikkerhetspolitiske interesser først. Det er uklokt både økonomisk og sikkerhetspolitisk å knytte seg til et prosentmål i stedet for å bygge et forsvar basert på våre egne behov.

Nei til 2 prosent-målet

- Vi trenger ikke 2 prosent av BNP for å bygge et godt forsvar. Å binde opp så store ressurser uten å en gang diskutere hva pengene skal brukes på er uansvarlig og vil tvinge fram store kutt andre steder. Regjeringa har allerede kutta hardt i velferd. Vi må heller slutte med dårlige og dyre prioriteringer innen forsvarspolitikken.

- Vi er blant landene i NATO som bruker størst andel av forsvarsbudsjettet vårt på kampfly. Hvis vi stopper innkjøpet av nye kampfly frigjør vi penger som kan brukes til å styrke landmakten og sjøforsvaret og til å bedre egen sikkerhet og beredskap, sier SV-nestlederen.