Høyre: - Vi ligger ikke på etterskudd

Arbeiderpartiet mener Høyre er for passive med boligregulering i Oslo. Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen (H), er helt uenig.

KRITISERER HØYRE: Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og nestleder i finanskomiteen Marianne Marthinsen (Ap) besøkte i går Kværnerbyen for å snakke om boligbygging. Marthinsen mener Høyre og Oslo byråd er for passive i reguleringsarbeidet. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
KRITISERER HØYRE: Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og nestleder i finanskomiteen Marianne Marthinsen (Ap) besøkte i går Kværnerbyen for å snakke om boligbygging. Marthinsen mener Høyre og Oslo byråd er for passive i reguleringsarbeidet. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Høyre må få ut fingeren hvis de skal nå målet om 100 000 boliger innen 2030, sier nestleder i finanskomiteen Marianne Marthinsen (Ap), til Dagbladet.

Hun viser til tall fra Plan- og bygningsetaten det antall regulerte boliger i Oslo har gått ned de siste årene. I 2011 var det regulert 1846 boliger, mens det i 2012 var 1788.

Oslos byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen, er helt uenig, og mener de ikke ligger på etterskudd for å regulere tilstrekkelig antall boliger.

- Plan kommer til høsten Marianne Marthinsen mener Erna Solbergs løfter om et «taktskifte» i boligpolitikken er det motsatte av hva utviklingen i Oslo viser.

- Det er helt nødvendig at ambisjonen til Høyre realiseres, men så langt er det helt urealistisk. Jeg vil oppfordre Oslo byråd til legge fram en troverdig plan på hvordan de skal nå målet, sier Marthinsen til Dagbladet.

Fredriksen forteller Dagbladet at en plan med detaljer om hvor det kan bygges og antall boliger skal komme på høring til høsten. Han synes det er lite poeng i å måle antall regulerte boliger i året.

- Det er stor svingning i antall saker vi får til behandling hvert år og det bli uhensiktsmessig å måle reguleringsarbeidet per år og ikke over et lengre tidsrom, sier Fredriksen til Dagbladet.

- Skaper buffer for utbyggere Han mener det viktigste for en by er at det eksisterer flere ferdigregulerte tomter som er arealavklart, enn det som blir bygget.

- I Oslo har vi ferdigregulerte tomter til 20 000 boliger, det er en buffer for utbyggere, sier Fredriksen.

Han er enig med Marthinsen i at kommunene skal være aktive i arealplanlegging, men er uenig i at Oslo kommune er for passive.

- I Oslo ble det bygget 1000 flere boliger i 2012, enn Stavanger, Bergen, Tromsø og Trondheim tilsammen. Og store nye områder reguleres nå i kommunal regi, sier byråden.

UENIG: Byråd Bård Folke Fredriksen er uenig med Ap om at de ligger på etterskudd. Foto: Erlend Aas / Scanpix
UENIG: Byråd Bård Folke Fredriksen er uenig med Ap om at de ligger på etterskudd. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer