Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

GOLIAT

Høyre angriper SV i Goliat-striden: - Han har frekkhetens nådegave

Stefan Heggelund mener SV farer med dobbeltmoral i sin kritikk av Terje Søviknes.

REFSER SV: Stefan Heggelund i Høyre mener SVs kritikk av Terje Søviknes faller på stengrunn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REFSER SV: Stefan Heggelund i Høyre mener SVs kritikk av Terje Søviknes faller på stengrunn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre beskylder SV for dobbeltmoral i striden rundt Goliat-feltet.

Sammen med MDG, Ap og KrF har SV vært tydelige kritikere av oljeminister Terje Søviknes' håndtering av det skandalerammede oljefeltet.

Høyres Stefan Heggelund mener SV har en skjult agenda: Han sier partiet ønsker å stanse oljevirksomhet i Barentshavet og samtidig skjule det faktum at det var deres egen rødgrønne regjering som åpnet Goliat-feltet i 2009.

- SV må ta ansvar for det de var med på å gjøre i regjering. Man kan ikke løpe fra egne beslutninger. SV gjør dette med vikarierende motiver. For dem er dette ikke snakk om lønnsomhet, det er snakk om at de ikke ønsker virksomhet i Barentshavet i det hele tatt, sier Heggelund.

- Korstog mot seg selv

Goliat ble vedtatt åpnet av den rødgrønne regjeringen i 2009. Det hører med til historien at SV var motstander av feltet, men ble overkjørt av regjeringskameratene Ap og Sp.

Da saken ble vedtatt i Stortinget, stemte SV for, for å bevare husfreden i regjeringssamarbeidet, men Heggelund mener dét er uvesentlig.

- Det var SVs egen regjering som la fram forslag å åpne Goliat-feltet, og SV stemte for. I merknaden til saken skrev SV at Goliat var en viktig milepæl for petroleumsnæringen. De skrev at det er viktig med langsiktige rammevilkår, og de skrøt av Eni for å skaffe lokale ringvirkninger. Hvorfor driver SV et korstog mot sitt eget forslag? De angriper bare seg selv. Jeg forstår det ikke, sier Heggelund.

En stor del av Goliat-stridens kjerne er lønnsomhetskontroll. Goliat har gått på store kostnadsblemmer og kritikerne mener Terje Søviknes ikke har gitt Stortinget riktig informasjon om utviklingen på feltet.

Flere, deriblant SV, har koblet statsrådens atferd opp mot regjeringens ønske om å «kjøre på» i oljeletingen i Barentshavet.

Fornøyd med Søviknes

Stefan Heggelund kommer nå Terje Søviknes til forsvar, og sier han er tilfreds med informasjonen oljeministeren har gitt Stortinget i høst, selv om Søviknes to ganger har gitt de folkevalgte feil informasjon rundt hvilket år AS Norge begynner å tjene penger på Goliat.

- Søviknes har hentet informasjon om Goliat på en helt vanlig måte, sier Heggelund

- Oljeministeren har ikke feilinformert Stortinget, slik du ser det?

- Nei, han har ikke feilinformert Stortinget. Da det lå en feil i tallene operatøren hadde oppgitt, var det statsråden selv som rettet opp i det og informerte Stortinget, noe som er ryddig.

- Frekkhetens nådegave

SVs Lars Haltbrekken har fulgt Goliat-saken i høst. Han er lite imponert av Heggelunds SV-refs.

- Jøssenavn, snakk om å ha frekkhetens nådegave! Stefan Heggelund har vært fullstendig uinteressert i å få fram svar på spørsmål rundt Goliat. Siden mai 2014, er SV det eneste partiet som har stilt spørsmål ved lønnsomheten til Goliat.

- SV stemte for Goliat i 2009. Etter dere mistet regjeringsmakta framstår dere plutselig kritiske til feltet?

- SV har vært mot Goliat hele tiden, men det var et slag vi tapte internt i regjeringen den gang. Og dette er nå snart ni år siden. Mye har skjedd med Goliat siden den gang. Jeg vet ikke hvordan Heggelund tror politikk fungerer, men det altså ikke sånn at fordi man stemmer for en sak, så er man forpliktet til å aldri undersøke saken nærmere. Siden 2009 har Goliat tapt milliarder med kroner og blitt en klimakatastrofe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!