Høyre beholder abortloven

Erna tapte - kvinneforumet vant abortsaken i Høyre etter opphetet debatt på landsmøtet

HER TAPTE HUN KAMPEN: Høyres landsmøte vedtok i dag å stryke kulepunktet om å endre abortloven på landsmøtet i dag, med overveldende flertall. Loven består. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
HER TAPTE HUN KAMPEN: Høyres landsmøte vedtok i dag å stryke kulepunktet om å endre abortloven på landsmøtet i dag, med overveldende flertall. Loven består. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet) Høyre har vedtatt ikke å endre abortloven, med stort flertall på Høyres landsmøte. Det utbrøt stormende applaus i salen. Erna Solberg og Høyres programkomite har dermed tapt - mens de store fylkeslagene og Høyres kvinneforum vant kampen.

Så og si hele helsedebatten på landsmøtet gikk med til opphetet abortdebatt, de andre sakene ble raskt banket igjennom. Høyre-eder Erna Solberg tok selv ordet mot sin tidligere rådgiver, leder for Høyres kvinneforum Julie Brodtkorb.

De fleste innleggene var fra kvinner, og de fleste ønsket ikke å endre abortloven. Brodtkorbs innlegg var som mange andre sterkt følelsesladd:

- Kjære, landsmøte. Det er tre viktige grunner til at vi skal stryke punktet om å endre abortloven. Høyre har tro på enkeltmennesket og det å ikke selv bestemme hva man ønsker å gjøre, er ikke å ha tro på enkeltmennesker. Det som for en familie kan være en stor berikelse, kan for en annen familie gjøre en maktesløs. Høyre vil ikke ha et sorteringssamfunn. Men enhver kvinne som har båret på et barn i tre måneder, har kun et ønske, og det er å legge barnet til sitt bryst. Si da ikke at de kvinnene som velger abort fordi de bærer et barn med store avvik, sorterer vekk sitt barn. For å hindre at mange familier føler at det er maktesløst å føde et barn med stor utfordringer, begynn da med å bygge opp et godt hjelpeapparat. Høyre mener at man skal følge norsk lov. Jeg har hørt at det ikke  vil endre praksis å ta vekk en paragraf. Høyre mener at abortnemndene skal forholde seg til norsk lov, og da vil praksis endres, sa Brodtkorb, til stor applaus fra salen.

Ikke lenge etter gikk partilederen selv på talerstolen.

- Kjære Julie, jeg har sett at noen synes det er rart at du har andre meninger enn meg fordi du har jobbet for meg. Fortsatt synes jeg det er fint med ulike meninger, sa Erna Solberg og utdypet hvorfor hun for 14 år siden kom til en annen konklusjon:

- Er det riktig at et sykdomsbilde med funksjonshemminger skal være stemplet som et selvstendig grunnlag for abort etter 12. uke og ikke være del av en helhetlg vurdering? Jeg har møtt mange mennesker med Downs syndom. Det er ikke bare et spørsmål om valgfrihet, der er også et spørsmål hvordan vi respekterer de livene. Etter 12. uke er det ikke selvbestemt abort i Norge, det er en helhetsvurdering. Det betyr ikke at nemndene ikke vil høre på kvinner. Hvis vi prinsipielt vil si at vi er for selvbestemt abort etter 12. uke, bør man fjerne hele nemndsystemet. Jeg respekterer alle syn, men vi må ta på alvor hvilke signaler vi sender til mennesker med funksjonshemminger i vårt samfunn, sa Erna Solberg.

Flere fra Unge Høyre tok ordet. Det gjorde også Oslo-politiker Heidi Nordbye Lunde og helsebyråd i Oslo, Anniken Hauglie.

- Abortloven har stått uendret i 35 år. I den nevnes sykdommer som man kan leve gode liv med i dag, blant annet Downs syndrom og ryggmarksbrokk. I morgen vil den medisinske utviklingen avdekke nye sykdommer som man kan leve god liv med. Sykdommene vi nå ikke kan behandle, vil vi kunne behandle, sa Hauglie.

JULIE VS ERNA: Erna Solberg ønsker å fjerne abortloven. Julie Brodtkorb (t.h) er imot. Foto: Thomas Rasmus Skaug/ Dagbladet.
JULIE VS ERNA: Erna Solberg ønsker å fjerne abortloven. Julie Brodtkorb (t.h) er imot. Foto: Thomas Rasmus Skaug/ Dagbladet. Vis mer

- Dagens bestemmelse er diskriminerende i sin ordlyd. Den signaliserer er en holdning til sykdom og annerledeshet som hører fortiden til. I dag ville det være uhørt å innføre en lov som diskriminerer basert på egenskaper som kjønn, religion eller rase. Denne holdning må også gjelde for folks helsesituasjon, fortsatte hun.

Bergens-ordfører Trude Drevland holdt en tordentale:

- Er dette mitt Høyre, er det mine politiske venner som vil gå inn i den nye blåe virkerligheten med mindre støtte til kvinnene i sitt livs vanskeligste valg. Er det mitt Høyre som vil at dersom du ikke klarer å framstå som svak og ressursvask, så risikerer du å få et nei fra abortnemda - uavhengig av hva din og dere i din families vurdering er? La det være!

Partiveteran Astrid Nøklebye Heiberg argumenterte også imot lovendring. Fra talerstolen sa hun at hun ble «aldeles lynende forbannet» av programforslaget, og kalte det «oppsiktsvekkende uklokt.»
 
Lisbeth Hammer Krog, ordfører i Bærum, var enig og ba programkomiteen om å trekke forslaget, fordi det skaper forvirring blant velgerne.

Abort er kanskje den største striden på Høyres landsmøte. Erna Solberg, helsepolitisk talsmann Bent Høie og programkomiteen ønsker å fjerne punkt 2c i abortloven, slik at egenskaper ved fosteret ikke kan være selvstendig grunn for å få innvilget abort etter 12. uke.

Men Erna Solberg har sagt til Dagbladet at hun er forberedt på tap. Sterke krefter i partiet har jobbet imot forslaget. De store fylkeslagene samt Høyres kvinneforum ønsker ikke å endre loven. Leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup, har på forhånd vært sikker på at abortloven vil forbli urørt. Leder i Høyres kvinneforum, Julie Brodtkorb, kaller abortsaken forumets viktigste kamp.

I går sa Erna til pressen:

- Jeg er helt sikker på at abortdebatten i morgen blir tilspisset, og det kommer til å bli mange innlegg, sa Solberg under en pressekonferanse tidligere i dag. Da redaksjonskomiteen la fram sin innstilling i går, var de splittet i saken.

PS! Høyre sa også som ventet nei til eggdonasjon.

FORBANNET: Astrid Nøklebye Heiberg, partiveteran, er helt imot å endre abortloven. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
FORBANNET: Astrid Nøklebye Heiberg, partiveteran, er helt imot å endre abortloven. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer